lauantai 19. lokakuuta 2013

SINI SAARELAN SIPERIADI

Greenpeacen iskuun arktiksella osallistunut suomalainen Sini Saarela on pulassa. Istuu tutkintovankeudessa Venäjällä arvatenkin pari kuukautta ja Venäjä pelottelee merirosvoussyytteellä ja 15 vuoden vankeudella.On mahdollista, että Venäjä vain uhkailee ja lopputulemana Sini istuu lyhyehkön ajan vankilassa tai vapautuu syytteestä. Mathias Rust vuonna 1987 nöyryytti silloista Neuvostoliittoa lentämällä luvatta Suomesta Moskovaan ja laskeutumalla Punaiselle torille. Tapaus aiheutti Neuvostoliitossa ministerinvaihdoksen ja Mathias sai neljän vuoden vankeustuomion. Sitä hän ei joutunut kokonaan kärsimään, vaan hänet palautettiin kotiinsa silloiseen Länsi-Saksaan vapaana miehenä jo seuraavana vuonna. Jotain vastaavaa Sinilläkin voi olla edessään, tosin on muistettava että 1980-luvulla oli Kylmä sota lopuillaan ja Neuvostoliitto vapautti Mathiaksen hyvän tahdon eleenä rauhan puolesta. Ei ole varmaa onko Vladimir Putinin johtamalla Venäjällä hyvää tahtoa vapauttaa aktivisteja, jotka yrittävät lopettaa venäläisten rahan tienaamisen näitten omalla alueella. Vladimir on vahva johtaja, ja haluaa myös sellaisen kuvan itsestään venäläisille antaa.

Venäjän kannalta voisi olla virhe vapauttaa Sini ja muut aktivistit. Muutaman viikon tai kuukauden vankeus aatteen puolesta antaisi Greenpeacen väelle marttyyrin ja sankarin aseman, ja innostaisi vapautettuja ja muita greenpeacelaisia uusiin iskuihin. Joihin Venäjä taas vastaisi ja rumba alkaisi alusta. Venäläisten olisi pakko jossain vaiheessa joko antaa Greenpeacelle periksi ja luopua miljoonista euroista tai laittaa kova kovaa vastaan ja antaa aktivisteille kovat rangaistukset. Venäjä voi olla kova joko nyt tai vielä kovempi myöhemmin. Tai kuten suomalainen sananlasku sanoo: kun sutta väistää, tulee karhu vastaan.

Pitkässä juoksussa Sini Saarelan pitkä tuomio voi olla hänelle jopa hyödyksi. Kukapa olisi kuullut Nelson Mandelasta jos tämä olisi vapautettu nimellisen istumisen jälkeen vuonna 1962, eikä tuomittu elinkautiseen vankeuteen 1964? Lähes 30 vuoden vankeus teki Nelsonista maailmankuulun vapaussankarin ja ikonin joka hän nyt on. Sankariksi ei pääse ilman uhrauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti