tiistai 22. lokakuuta 2013

NÄLKÄÄ NÄKEVÄT

Kehitysjärjestö Oxfamin mukaan nälkää näkevien määrä on laskenut 26 miljoonalla hengellä yhden vuoden aikana, pois lukien Afrikka ja Länsi-Aasia jossa nälkäisten määrä on lisääntynyt. Oxfam sanoo keinojen nälän poistamiseksi olevan olemassa, puuttuu vain poliittinen tahto eli rikkaat maat eivät anna tarpeeksi rahaa. Ymmärrän rikkaitten maitten haluttomuuden siirtää omia rahojaan köyhille maille. Länsimaissakin ruuan hinta nousee joka vuosi mutta ihmisten tulot eivät samassa suhteessa, joten ruokapula voi olla lähitulevaisuudessa totta lännessäkin. Ja mikäli käy niin, ettei yskivää taloutta saada korjattua, entisiltä rikkailta mailta loppuvat rahat eikä apua saada afrikkalaisille ja muille nykyisenkään vertaa.
Muutenkin kehitysapu tuntuu olevan Afrikka-keskeistä, muuallakin nähdään nälkää mutta media kertoo ja näyttää kuvia vain Afrikasta. Ehkäpä aasialaiset ja eteläamerikkalaiset nälkäiset eivät ole tarpeeksi erilaisia ulkonäöltään eurooppalaisiin verrattuna että heidän toiseutensa toteutuisi.

Maailman tilanne ei näytä lupaavalta. Jos käytetään ydinvoimaa tai fossiilista energiaa, niin luonto saastuu ja ruuan tuottaminen vaikeutuu ja jos käytetään uusiutuvaa energiaa, viljelysmaata menee hukkaan bioenergian tuottamiseen tai maa-ala rakennetaan täyteen teitä ja rakenteita tuulivoimaloita varten. Vesirakentaminen taas pilaa kalavedet. Suo siellä, vetelä täällä. Jotenkin pulma tulee ratkaistua, elleivät ihmiset sitä ratkaise, niin luonto jollain pandemialla tai muulla katastrofilla laskee ihmisten määrän maapallon kannalta siedettävälle tasolle. Kun maailmassa on nälkä, se ei johdu ruuan vähyydestä vaan syöjien liian suuresta määrästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti