maanantai 28. lokakuuta 2013

RUOTSALAISET SYÖTIIN KONGOSSA

Belgian Kongon itsenäistyttyä 1960, maa ajautui samantien sisällissotaan. Mineraalirikas Katanga halusi itsenäistyä Kongosta, mitä Kongon keskushallitus vastusti. Mineraalien vuoksi myös supervallat USA ja Neuvostoliitto puuttuivat asiaan ja Kongoon lähetettiin YKn joukkoja vuonna 1961, mukana noin 6.300 ruotsalaista sotilasta. Operaation päättyessä Ruotsin osalta vuonna 1963, ruotsalaisia oli  kaatunut Kongon taisteluissa 19 miestä. Myös Suomi suunnitteli osallistuvansa operaatioon, mutta virallisen selityksen mukaan ranskaa osaavien upseereitten löytäminen ei onnistunut. Voi myös olla, ettei Suomi halunnut osallistua välttääkseen astumasta supervaltojen varpaille.

Huhtikuussa 1961 Kongon kansallinen armeija hyökkäsi nk. Ghanan pataljoonan kimppuun paikan nimeltä Port Francui tienoilla. Osaston siirroista ja kuljetuksista vastasi kolme britti- ja kolme 28-vuotiasta ruotsalaista upseeria, jotka joutuivat hyökkääjien vangiksi. Britit ja kaksi ruotsalaista ammuttiin, kolmannen ruotsalaisen onnistuessa karkaamaan ja piiloutumaan viidakkoon. Seuraavana päivänä YK-joukot pelastavat hänet ja aloittavat kadonneitten etsinnät. Heistä ei kuitenkaan löydy merkkiäkään.

Paikalle saapui ruotsalainen yhteysupseeri ja tulkki, majuri stig von Bayer. Hän saa yhteyden kongolaisiin joukkoihin, joilta saadaan seuraava viesti:

"Paikalliset asukkaat ottivat brittien ja ruotsalaisten ruumiit. He söivät ne. Pahoittelemme tapahtunutta."

YK ja Ruotsin puolustusvoimat pitivät tietoa luotettavana. Alueella oli pitkä perinne ihmissyönnissä. Majuri von Bayerille annetaan määräys vaieta ruotsalaisten syömisestä. Sen sijaan hän toteuttaa "sopeutettua tiedotusta" ja välittää julkisuuteen tiedon kahden Tukholman seudulta kotoisin olevan ruotsalaisen olevan "kateissa, oletetaan kuolleen". Ajatus afrikkalaisten harjoittamasta YK-sotilaitten syönnistä, oli liian epäkorrekti kerrottavaksi kotirintamalle Ruotsissa. Lisäksi se perustui vain siihen ettei ruumiita ollut löydetty ja kongolaisten ilmoitukseen. Kongolaisilla tuskin oli aihetta kätkeä ruumiita ja historian vuoksi ihmissyöntiä ei voitu jättää pois laskuista.

Carl-Olof Fransson, FN-veteraner i Kongo- järjestöstä sanoo kuulleensa tapauksesta ja pitää sitä uskottavana. "Alueella esiintyi ihmissyöntiä ja se, ettei ruumiista löytynyt jälkeäkään, merkinnee että ne syötiin luita myöten", Carl- Olof Fransson sanoi Expressen- lehden haastattelussa jokin aika sitten. "Afrikkalaisen uskomuksen mukaan ihmisen luut, samoin kuin sydän, antaa voimaa".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti