lauantai 26. lokakuuta 2013

LAURI TÖRNI JA SIMO HÄYHÄ

Viime päivinä on puhuttu paljon Lauri Törnistä. Laurista sanotaan että hän on ainoa suomalainen johon perustuu Hollywoodissa tehdyn elokuvan hahmon. Robin Moore kirjoitti nimittäin 1960-luvulla romaanimuotoisen faktakirjan Vihreät baretit, jossa on yhtenä hahmona suomalaissyntyinen erikoisjoukkojen kapteeni Sven Kornie. Tämä kapteeni Kornien hahmo perustuu Lauri Törniin. John Wayne teki sitten kirjasta samannimisen elokuvan Vihreät baretit, Lauri Törnin l. Sven Kornien hahmo oli elokuvassa mukana, tosin Korniesta oli tullut John Waynen esittämä eversti Mike Kirby. Elokuva oli menestys, kuten tuohon aikaan 60-luvulla John Waynen elokuvilla oli tapana. Elokuvaa ovat eräät pitäneet militaristisena ja oikeistolaisena propagandana,ja on totta sen puolustavan USAn taistelua Vietnamissa.

Myös tarkka-ampuja Simo Häyhä on saanut hahmonsa Hollywood-elokuvaan. Simo surmasi Talvisodassa virallisten tietojen mukaan 542 neuvostoliittolaista alle sadassa päivässä, tosin tilastoja alettiin pitää Simon jo ammuttua noin 80 puna-armeijalaista. Joka tapauksessa, Simo Häyhä käsikirjoitettiin tänä vuonna ilmestyneeseen elokuvaan Hemingway & Gellhorn, pääosissa Clive Owen ja Nicole Kidman. Elokuvassa kerrotaan kirjailija Ernest Hemingwayn ja sotakirjeenvaihtaja Martha Gellhornin rakkaustarina. Suomi ja Talvisota liittyvät elokuvaan siten, että Martha toimi Talvisodan aikana sotakirjeenvaihtajana Suomessa ja kirjoitti suomalaisten taistelusta Yhdysvaltain medialle. Simo Häyhää esittämään kiinnitettiin näyttelijä Steven Wiig, jolla oli pieni osa Christopher Mccandlessista eli Alexander Supertrampista kertovassa Sean Pennin tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa Erämaan armoille. Rooli oli lyhyt, Steven esitti Christopherin kanssa keskustelevaa kansallispuiston vartijaa, Christopherin suunnitellessa koskenlaskua Colorado-joella.

Ikävä kyllä, Steven Wiigin Simo Häyhä kaatui leikkauspöydän lattialle. Ilman Simoakin Hemingway & Gellhorn on 2,5- tuntinen elokuva ja Simolle ei sitten tilaa löytynyt. Elokuva haluttiin pitää siedettävän pituisena katsojien kannalta.

Yksi suomalainen on siis päässyt mukaan Hollywood-elokuvaan ja toinen melkein valmiiseen filmiin. Aika jännä sattuma, että molemmat ovat sotilaita. Se kertonee jotain joko suomalaisista tai amerikkalaisista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti