keskiviikko 23. lokakuuta 2013

LAPPI EI OLE OSA SUOMEA

En osaa kuvitella Suomea ilman Lappia, mutta olen sitä mieltä että Lappi on oma maansa. Onhan Lappi osa Suomen tasavaltaa, mutta maasto ja ilmasto ovat erilaisia kuin etelämpänä, siis Suomessa. Ja on siellä oma alkuperäisväestönsa, saamelaiset ja suomalaisillakin asukkailla on omat tapansa. Väite ei ole omani, esimerkiksi Utsjoella asunut kirkkoherra Jaakko Fellman 1800-luvulla ajatteli lähtevänsä Suomeen kun matkusti Ouluun tai etelämmäs ja on useinkin sanottu Lapin olevan Suomen siirtomaa. Löytyy kirjakin nimeltä Lappi- Suomen siirtomaa. Muistan vieläpä 1980-luvulta Kalevassa olleen mielipidekirjoituksen jossa vaadittiin eri pohjoismaihin kuuluvien Lapin osien itsenäistymistä omaksi valtiokseen.
Suomi jaetaan näin: etelässä on etelä-Suomi eli Helsingistä pohjoiseen jonnekin Savoon jota kutsutaan keski-Suomeksi ja jostain Oulun liepeiltä alkaa pohjois-Suomi johon myös Lappi lasketaan. Jos keski- Suomi on Savossa ja melko lailla Suomen tasavallan keskiosassa oleva Oulu on pohjois-Suomea, on perusteltua sanoa Lapin olevan oma, Suomen tasavaltaan kuuluva maansa. Sekin lienee totta, että Lappiin tulevat japanilaiset ja keskieurooppalaiset turistit eivät miellä viettävänsä lomaansa Suomessa, vaan matkakohteena on heidän mielessään nimenomaan Lappi.

On vaikea kuvitella Lappia itsenäisenä maana, mutta olipa ennen niitäkin jotka eivät uskoneet Suomen pystyvän itsenäistymään. Lapista, kaikissa pohjoismaissa, on löydetty runsaasti mineraaleja ja jos lappilaiset kokevat jäävänsä ilman oikeutettua osaansa omista kaivostuloistaan, saattaa löytyä ihmisiä, jotaka alkavat havitella itsenäistä Lapin valtiota. Vajaat 400 vuotta Ruotsiin kuuluneessa Skoonessakin on ryhmiä, jotka haluavat Skoonen eroavan Ruotsista ja joko itsenäityvän ta liittyvän entiseen tapaan Tanskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti