torstai 10. lokakuuta 2013

KAUTOKEINON KAPINA

Useampia vuosia sitten ilmestyi elokuva Kautokeinon kapina. Se kertoi tosipohjaisen tarinan saamelaisista jotka surmasivat pari etelänvarista ja joutuivat joko pölkylle mestattavaksi tai linnaan.

Elokuvan juoni oli tämä: saamelaiset velkaantuivat ruotsalaiselle Mikael Persbrandtin esittämälle kapakoitsijalle ja joutivat rahapulaan kun porot menivät velanmaksuun. Saamelaiset nousivat Anni Juuson esittämän naisen johdolla vastarintaan välttääkseen viinavelkojensa maksun. Kautokeinon kapinaa pidettiin arvosteluissa suurteoksena joka kertoi sorretun alkuperäiskansan kamppailusta vierasta sortajaa vastaan, se vertautuu suoraan Amerikan intiaaneista tai Afrikan mustista kertoviin sankaritarinoihin. Niihin joissa valkoinen on aina paha ja eri värinen ei koskaan.

Itselläni on kyllä eri käsitys. Jutun juonihan on se, että saamelaiset halulla joivat velaksi viinaa ja kun maksun aika tuli, alkoivat rähistä että on tapahtunut vääryys sekä kävivät väkivaltaisiksi, jotteivat joutuisi maksamaan juomiaan viinoja. Sellaisia ihmisiä löytyy kaikista kansoista ja roduista jotka mielellään juovat mutteivat halua maksaa. Ja tällaista elokuvaa pidetään arvossa "sankaritarinana". Luultavasti se johtuu siitä, ettei saamelaisista ole paljoa elokuvia tehty, ja pitää pärjätä sillä mitä on. Ehkäpä mielipide muuttuu kun on enemmän vaihtoehtoja. Luultavasti saamelaisia, velaksijuovia juoppoja on olemassa siinä missä muissakin kansoissa, mutta sellaisia ei ole tapana sankareina pitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti