maanantai 14. lokakuuta 2013

RABBI OVADIA YOSEF ON KUOLLUT

Tunnettu ja kiistelty israelilainen rabbi Ovadia Yosef on kuollut 93 vuoden iässä Jerusalemissa lokakuun 7. 2013. Sefardijuutalainen rabbi oli tärkeimpiä juutalaisen halakha-lain tuntijoita ja äärijuutalaisen Shas-puolueen uskonnollinen johtaja. Ovadia Yosefia on pidetty myös anti-sionistina ja hänen lausuntonsa Holokaustista herättivät ärtymystä juutalaisten parissa.

Rabbi Yosef syntyi tuolloin turkkilaiseen Ottomaanien valtakuntaan kuuluvassa Bagdadissa Irakissa syyskuun 24. 1920 tai mahdollisesti 1918. Syntyessään hänellä oli arabialainen nimi, Abdullah Jussef, ja nuori Ovadia muutti tulevaan Israeliin, silloiseen brittien hallitsemaan Palestiinaan neljävuotiaana. Teini-iässä Ovadia alkoi opiskella rabbiksi uskonnollisessa yeshiva-koulussa. Rabbin arvon Ovadia sai 20-vuotiaana.

Vuonna 1947 rabbi Yosef muutti Kairoon Egyptiin opettaakseen kairolaisessa yeshiva-koulussa. Hän opetti yeshivassa kaksi vuotta ja erosi tehtävästään uskonnollisten erimielisyyksien takia. Ilmeisesti kaironjuutalaiset olivat Ovadian mielestä liian lepsuja juutalaisuuden harjoittamisessaan. 1950 rabbi Ovadia Yosef palasi kotimaahansa, joka oli hänen poissaollessaan muuttunut Israelin valtioksi. Israelissa hän toimi juutalaisuuden tutkijana ja uskonnollisena tuomarina, kunnes hänet valittiin Israelin sefardijuutalaisten päärabbiksi vuonna 1973 selvällä enemmistöllä.

Päärabbi Ovadia Yosef suositteli yeshiva-opiskelijoille pysymistä koulussa asepalveluksen suorittamisen sijaan, vaikka pitikin Israelin puolesta käytyjä sotia oikeutettuina juutalaisten uskonnollisen halakha-lain mukaan. Hän myös päätti etiopianjuutalaisten falashojen ja entisen Neuvostoliiton alueelta tulevien juutalaisten olevan juutalaisia myös halakhan mukaan. Eräs Ovadia Yosefin tärkeimpiä päätöksiä oli myöntää Yom Kippur-sodassa 1973 kadonneitten sotilaitten vaimoille oikeus avioitua uudelleen, vaikka halakha-lain mukaan nainen on naimisissa kunnes aviomiehen kuolema on todistettu pitävästi.
Vuonna 2000 hän herätti kiistaa sanoessaan natsien Holokaustissa kuolleitten juutalaisten, joita YKn arvion mukaan oli 5,978 miljoonaa, olevan olevan uudelleen syntyneitä juutalaisia syntisiä jotka kuolivat syntien sovitukseksi. Toinen kiistelty lausunto oli sanoa vuonna 2010 ei-juutalaisten olevan olemassa palvellakseen juutalaisia. USAn juutalaiset, joukossa Anti-Defamation League, tuomitsi Ovadian lausunnon jyrkästi.

Rabbi Ovadia Yosefin mukaan oli oikein luovuttaa israelilaista maata vastineeksi rauhasta. Tämä lausunto tosin peruttiin myöhemmin, Israelin luovutettua Gazan kaistan arabeille ilman että arabien ja juutalaisten välit olisivat rauhoittuneet. Päinvastoin, Gazan luovutuksen jälkeen alueelta on ammuttu raketteja Israeliin.

Ovadia Yosef asui Jerusalemin Har Nof-lähiössä ja oli aktiivinen kansallismielisessä Shas-puolueessa ja uskonnollisissa kysymyksissä kuolemaansa saakka. Hän sairastui vakavasti syyskuussa 2013 ja kuoli lokakuun alussa yleiseen terveyden pettämisestä johtuvista syistä. Hänen hautajaisensa olivat suurin ihmisjoukon kerääntyminen Israelissa, mahdollisesti suurin sitten Jerusalemin toisen temmpelin aikojen pari tuhatta vuotta sitten. Hautajaisiin osallistui ainakin puoli miljoonaa ihmistä, ehkä jopa 850.000 ihmistä.

Rabbi Ovadia Yosef oli naimisissa syyrianjuutalaisen Margalit Fattalin kanssa ja heillä oli 11 lasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti