maanantai 28. marraskuuta 2016

SAHARAN VIHREÄ LUONTO

Maailman suurin aavikko Sahara on pääasiassa sora/kivikko- ja kallioaavikkoa. Elokuvista tuttua dyynien hiekka-aavikkoa on vain vähemmistöosa Pohjois-Afrikassa.

Useimmat tietävät, että aikoinaan Sahara oli vehreää metsämaastoa, jolla eli menestyvää maanviljelyä, karjanhoitoa ja metsästystä harjoittava kulttuuri.Tästä kertovat löydetyt ruukunsirpaleet, metsästystä ja maataloutta kuvaavat kalliopiirrokset ynnä muut jäljet.

Vielä 9.000 vuotta sitten Sahara oli vihreä, mutta mahdollisesti liiallinen metsän raivaus pelloiksi ja karjan laitumiksi kaatoi alueelta kastetta keräävän puuston. Parituhatta vuotta metsien katoamisen jälkeen Sahara oli vielä savannimaastoa, jolla maatalous onnistui, mutta ajan mittaan vettä sieppaavat korkeat puut katosivat ja jäljelle jäi vielä nykyäänkin laajeneva suurille ihmisjoukoille elinkelvoton aavikko. Saharassa asuu alta kolme miljoonaa ihmistä sekä sen ympärillä satoja miljoonia, joista moni on avun varassa.

Suomalaisen luontokirjailijan Seppo Vuokon mukaan näin ei tarvitse olla. Saharan voi muuttaa taas vehreäksi, asuttavaksi savanniksi. Mikäli Saharaan istutettaisiin 300 miljoonaa puuntainta vuodessa, Saharasta tulisi ajanmittaan elinkelpoinen ympäristö. Aavikon viherryttäminen aloitettaisiin Saharan reunoilta, istuttamalla erilaisia  kastetta kerääviä vedensieppaajapuita ja suojaamalla taimet verkoilla kuumuutta ja eläimiä vastaan.

Metsäisessä Suomessa istutetaan noin 160 miljoonaa puuntainta vuodessa, eli 300 miljoonaa tainta on hyvinkin toteutettavissa. Kaikkiaan Seppo Vuokko arvioi tarvittavan 90 miljardia puuntainta Saharan muuttamiseksi savanniksi eli aikaa kuluisi saman verran kuin Saharan muuttumisessa savannista aavikoksi, noin 300 vuotta.

Kuulostaa pitkältä ajalta, mutta ydinjätteidenkin varastointi on jopa tuhansien vuosien projekti. Ilmastonmuutos on yksi suurimmista aikamme ongelmista ja Saharan viherryttäminen puilla sitoisi turvallisella ja hyödyllisellä tavalla hiiltä.

Mikäli aavikon annetaan levitä ja alueen ihmisten kamppailun vedestä sekä ruuasta pahentuessa, Saharan seuduilta on tulossa Eurooppaan kymmeniä tai satoja miljoonia pakolaisia paremman elämän perässä. Viherryttäminen antaisi heille mahdollisuuden jäädä kotiseuduilleen.

Projekti on pitkä, mutta toteutettavissa ja voitot suuria. Jokainen haluaa, ilmastonmuutoksen hidastuvan, ihmisten pysyvän kotonaan elämän leivässä kiinni tarvitsematta lähteä kotoaan epävarmaan tulevaisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti