perjantai 18. marraskuuta 2016

88 PROSENTTIA

... suomalaisista luottaa median kertomaan. Etelämpänä Euroopassa Välimeren alueella sikäläiseen mediaan luottaa noin puolet tutkimuksessa kysytyiltä. Eroon on syynsä.

Suomessa on asukkailla, ainakin kantasuomalaisilla usko yhteiskunnan valtaapitäviin. "Kyllä kruunu omistaan huolen pitää" kuten sanonta kuuluu. Aiemmin tämä on ehkä pitänytkin paikkansa; Suomen vallanpitäjät ovat luultavasti pitäneet Suomen asioista huolta koska hekin asuivat täällä ja täällä heidän omaisuutensa oli.

Nykyään tilanne on kuitenkin toinen; suomalaiset yritykset ovat usein ulkomaalaisten sijoittajien omistuksessa ja Suomen herrat haluavat olla ulkomaanherrojen kavereita suomalaisten äänestäjien sijaan. Ja kun rahan etu on ulkomailla, myöskin vallan etu on ulkomailla eikä Suomessa.

Suomi on jo pitkään ollut yhden totuuden maa. Mediasta riippumatta niissä on samat uutiset samasta näkökulmasta kerrottuna. Uutisointi ja tiedonjakelu on Suomessa, ja muuallakin yksipuolista mielipiteenmuokkausta. Eriäviä mielipiteitä löytyy vain ns. "valemedioista", joita valtamedia kutsuu "valhemedioiksi" ja suoraan sanoo lukijoilleen, että älkää luottako muihin vaan vain meihin.

Median yksipuolisuus selittää miksi suomalaisista 88% luottaa mediaan. Kun ei voi vertailla medioita, koska ei ole mihin verrata, on helppo luottaa että uutinen on totuus. Kansalle ei anneta vertailukohtaa eikä meidän mieltämme hämmennetä monipuolisilla uutisilla joista joutuisi muodostamaan oman mielipiteensä. Nyt ei tarvitse kuin lukea uutinen ja uskoa se miettimättä. Nykyuutisia ei ole tarkoitettu luettavaksi rivien välistä vaan ottaa se kirjaimellisesti.

Pidän lupaavana vaihtoehtomedioitten uutisointia, mikäli niitä ei väkivalloin vaienneta, ne saavat ihmiset epäilemään ja miettimään saamaansa uutista. Kun epäilee "valemedian" uutista, niin alkaa ennemmin tai myöhemmin epäillä myös  "valtamedian" uutisointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti