perjantai 25. marraskuuta 2016

ZAMA-ZAMA

Ylläoleva otsikko on eteläafrikkalainen sana, jonka suomenkielinen vastine olisi "tyhjännyhjäisijä" tai "onnenonkija". Sillä tarkoitetaan Etelä-Afrikan hylätyissä kultakaivoksissa ilman lupia, omin päin kaivavia kullanetsijöitä, jotka pyrkivät saamaan talteen isoilta kaivosyhtiöiltä kaivamatta jääneet pienet kultajäänteet.

Vuonna 1886 Etelä-Afrikassa alkoi kultaryntäys Witwatersrandin kultakentille. Aluetta kuvattiin El Doradoksi, jossa rikastuisi nopeasti ja nykyinen Johannesburgin suurkaupunki sai ryntäyksestä alkunsa. Myös suomalaisia lähti eteläiseen Afrikkaan kultaa kaivamaan, lähinnä suomenruotsalaisia rannikkoseuduilta. Moni heistä jäi maahan ja osallistui Buurisotaan vuoden 1900 kieppeillä.

Kultaa on siis kaivettu Witwatersrandista Welkomiin ulottuvan rikkaan "Kultakaaren" mailla jo reilusti toistasataa vuotta, ja moni kaivos on tyhjennetty niin tarkkaan ettei teollinen kullankaivuu ole kannattavaa. Kaivokset ja kaivoskuilut ovat kuitenkin yhä olemassa ja niistä riittää köyhälle miehelle leivänsärvinta tarkkaan kaivamalla.

Hylätyissä, huoltamattomissa kaivostunneleissa kaivaminen on luonnollisesti vaarallista, ja luvatonta. Kaivoksethan ovat yhä yhtiöitten omaisuutta. Kaivostunnelit saattavat sortua yllättäen ja haudata zama-zaman tai useampia alleen. Kuolemantapaukset laittomilla kaivauksilla ovat yleisiä, ja eräässäkin tapauksessa kahdeksasta sortuman alle jääneestä zama-zamasta pelastui vain kolme. Kaivajat yrittävät pelastaa toverinsa ja eteläafrikkalainen pelastuspalvelu tekee parhaansa, mutta karttoihin merkitsemättömät zama-zamojen kaivamat uudet tunnelit vaikeuttavat pelastustoimia.

Etelä-Afrikan valtio ja kaivosyhtiöt yrittävät estää zama-zamojen kaivostoiminnan. Syksyn 2016 aikana on vangittu noin 800 zama-zamaa ja suljettu parisataa laiton kaivausta. Mutta hylätyistä kaivoksista johtaa maan pinnalle runsaasti erilaisia aukkoja; ilmastointiaukkoja, huoltotunneleita ynnä muita. Näitten kaikkien tukkiminen pysyvästi ja valvonta on lähes mahdotonta.

Useimmat zama-zamat eivät ole eteläafrikkalaisia, vaan he ovat maahanmuuttajia muualta Afrikasta, kuten naapurimaista Lesothosta, Zimbabwesta ja Mosambikista. Moni heistä on maassa laittomasti ja heidän kuolemansa ja katoamisensa hylättyyn kaivokseen jää helposti yhteiskunnalta huomaamatta.

Zama-zamat ovat yhteiskunnan ulkopuolella, mutta he ja heidän vaarallinen työnsä on jo jättänyt jälkensä eteläafrikkalaiseen kulttuuriin, kuten kullanetsijät useinkin maailmalla. Heistä on tehty lauluja ja vuonna 2012 ilmestyi eteläafrikkalainen elokuva nimeltä Zama Zama, joka kertoo kahdesta veljeksestä, joista toinen on kaivoksia laittomasti hyödyntävä zama-zama ja toinen kultakaivokset omistavan yhtiö johtajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti