sunnuntai 27. marraskuuta 2016

HENGITYS ON A JA O

Kuntavaalit ovat muutaman kuukauden päästä ja vaalisuunnitelmia tehdään täyttä päätä. Perinteiseen tapaan Oulussakin on vaalien alla vaalikylä, jossa vierailee tuhansia ihmisiä. Moni heistä vanhempaa ikäpolvea ja kevään korvalla Rotuaarin kiveys saattaa hyvinkin olla liukas. On mahdollista, että vaalikylän vieraitten tai osallistujien joukossa tapahtuu onnettomuuksia tai sairaskohtauksia. Ehdotuksestani Oulun Perussuomalaiset päätti varautua turmiin järjestämällä ensiapukurssin.

Alunperin ideana oli lyhyt pikakurssi hätäsoiton tekemisestä numeroon 112 ja puhallus- paineluelvytyksen harjoittelu, mutta koska Oulun Perussuomalaisten riveistä löytyi ensiapukoulutuksen ammattilainen, kurssi pidettiin Punaisen Ristin EA1- kurssina. Ihmisten pelastamista pidettiin perussuomalaisten joukossa niin tärkeänä, että päätimme katsoa sormien läpi Suomen Punaisen Ristin maahanmuuttobisneksiin sekaantumista. Koulutuksen kustansi Perussuomalaisten koulutuskeskus Pekasus ja Oulun paikallisyhdistys tarjosi kurssilaisille kevyttä syömistä ja kahvit.

Kurssi kesti tavanomaiset kaksi päivää, ja paikkana oli Perussuomalaisten Oulun piiritoimisto Heinäpäässä. Koulutukseen osallistui 10 ihmistä, useimmat kuntavaaliehdokkaita ja lisäksi muita aktiivisesti tapahtumiin osallistuvia. Eli juuri heitä, jotka tulevassa vaalikylässä tulevat pyörimään ääniä kalastamassa tai muitten kampanjointia tukemassa.

Kurssilla käytiin lävitse eri vaaratilanteita ja niissä toimimista. Ensiarvoisen tärkeää on muistaa puhelinnumero 112, jonne voi soittaa vaikka puheaika olisi loppunut. Sieltä neuvotaan mitä tulee tehdä ja toimitetaan paikalle apua. Toinen mieleen jäänyt oppi oli, että hengitys on avun alfa ja omega; jos potilas hengittää, ollaan vielä voiton puolella.

Mikäli potilas ei hengitä, niin otetaan avuksi kurssilla harjoiteltu puhalluspaineluelvytys; painellaan potilaan rintakehää 30 kertaa ja puhalletaan suuhun 2 kertaa. Siis 30:2, se on helppo muistaa.

Minulle oli uusi tuttavuus defibrallaattori, eli laite joka sähköiskulla elvyttää potilaan sydäntä. Tekninen laite oli ns. idioottivarma; painetaan nappia ja noudatetaan koneesta kuuluvia selkeitä ohjeita. Kone määrittelee itse, tarvitaanko tilanteessa elvytystä sähköiskulla. Jos tarvitaan painetaan koneen ohjauksessa nappia, ja jos ei, niin ei paineta.

Ambulanssimiehistössäkin toimineen kouluttajan omat kertomukset elävästä elämästä pitivät mielenkiintoa yllä ja erilaiset sidonta-, elvytys- ja tukemisharjoitteet jäivät lihasmuistiin.

Mikäli taitoja ei vaalikylässä tai muualla ikinä tarvitse, sehän on ihan hyvä juttu mutta aina joku jossain tarvitsee apua ja nyt on 10 perussuomalaisen varmempi auttaa ihmisiä hädässä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti