sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

KLASSINEN VERIKYLPY

Kauhuelokuvat ja -tarinat tuntevat montakin kertomusta ihmisistä, yleensä naisista, jotka tavoittelevat ikuista nuoruutta kylpemällä nuorten veressä, yleensä naisten. Eräs uusimmista verellä nuortujista on Madame Marie Delphine LaLaurie, joka esiintyy American Horror Story- sarjan toisella kaudella nimeltä Coven eli noitapiiri. Kathy Batesin esittämä Madame Delphine on vahvasti kuvitteellinen hahmo; sillä todellisuuden Madame Delphine LaLaurie vaikutti kyllä 1800-luvun alussa New Orleansissa, mutta ei tiettävästi kylpenyt veressä kuten televisiosarjassa. Se pitää kyllä paikkansa, että Madame Delphine kidutti ja ehkä surmasikin, useita mustia orjiaan ennen kuin lynkkausjoukko poltti hänen talonsa ja ajoi Madamen perheineen pakoon Ranskaan.

Legendoilla verikylvyillä torjutusta vanhuudesta pohjautuvat 1500-luvun Unkarissa eläneeseen kreivitär Erszébet Bathoryyn, joka tappoi ainakin 20, mutta ehkä jopa 600 nuorta naista tai tyttöä, nuorimmat 12-vuotiaita. Kreivitär Bathory suosi uhreinaan neitsyitä, mikä sekin on kauhutarinoitten peruskauraa; neitsyet ovat suurimmassa vaarassa oli uhka mikä tahansa.

Mustasta magiasta ja lesboseksistä kiinnostunut kreivitär Erszébet Bathory tarinan mukaan löi kerran nuorta palvelustyttöään niin, että tämän nenästä roiskui verta kreivittären päälle. Tämän mielestä veri sai hänen ihonsa näyttämään nuoremmalta ja niin kreivitär Bathory ryhtyi kylpemään veressä. Surmat toteutettiin siten, että kreivitär meni kylpyammeeseen, jonka yläpuolella roikotettiin nuorta uhria ja tämän kurkku leikattiin auki, jolloin veri syöksyi ammeeseen kreivitär Bathoryn nauttiessa ruumiinlämpöisestä kylvystään.

Aikanaan kreivittären verenhimo oli liikaa jopa 1500-luvulle ja hän jäi murhistaan kiinni vuonna 1610 erehdyttyään murhaamaan aatelistyttöjä alempisäätyisten sijaan. Lain mukaan kreivitärtä ei saanut teloittaa, joten hänet muurattiin Cachticen linnan huoneistoon, jossa hän kuoli 54-vuotiaana neljä vuotta myöhemmin.

Tänä vuonna 2016 verikylpyjen nuorentava vaikutus on saanut uutta tuulta siipiensä alle. Harvardin yliopiston kantasolututkija Amy Wagers, nimestä päätellen nainen, on yhdistänyt tutkimuksessaan vanhan ja nuoren hiiren verenkiertojärjestelmät yhteen. Tulokset olivat hämmästyttäviä; lihaksiston, sydämen ja aivojen toiminta paranivat selvästi nuoren veren voimalla. Tutkijat uskovat että iän myötä verestä katoavat proteiinit aiheuttavat ikääntymistä ja tästä syystä nuorella verellä olisi erilaisiin kudostyyppeihin nuorentava vaikutus.

Kaliforniassa tutkija Sharon Sha Kaliforniassa on aloittanut tutkimuksen, jossa Alzheimer-potilaille annetaan nuorta verta uuden hoitomuodon kehittämiseksi. Tuloksia on saataneen jo tänä vuonna.

Niinhän sitä sanotaan, ettei mitään uutta auringon alla ja että vanhat tarut pohjautuvat todellisuuteen, mahdollisesti myös kauhuleokuvien klassiset verikylvyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti