torstai 31. maaliskuuta 2016

AJOKORTIN IKÄRAJA ALAS

Suomessa autolla ajokortin saa 18-vuotiaana. Tämän ikäinen katsotaan kypsäksi ja kykeneväksi ajamaan autoa Suomen liikenteessä. On kuitenkin olemassa maita, joissa autolla pääsee liikenteeseen jo 16 vuoden iässä. Tämän pitäisi olla mahdollista Suomessakin, ehkä jopa 15 vuoden ikä riittäisi autolla ajoon Suomessa.

Perusteeni ovat seuraavat: teini-käiset ajavat jo nyt liikenteen seassa mopoilla, mopoautoilla ja kevyillä moottoripyörillä sekä myös hyötyajoneuvoilla.

Mopot, mopoautot ja ja kevytmoottoripyörät ovat kuitenkin vaarallisempia kulkuneuvoja kuin oikeat autot. Onnettomuudessa niillä saa pahempaa jälkeä aikaan kuin varsinaisella autolla. Silti nuoret saavat kulkea liikenteessä vaarallisemmilla ajoneuvoilla kuin autot ja kukaan ei kysele onko nuori tarpeeksi kypsä autojen sekaan kulkemaan. Yhteiskunnan logiikka pettää tässä pahan kerran ja vaarallisella tavalla. Teinit kelpaavat liikenteeseen turvattomilla ajoneuvoilla mutta eivät kunnollisilla autoilla; tämä on Sääntö-Suomea pahimmillaan.

Mikäli nuoret pääsisivät liikenteeseen turvallisemmilla ja tehokkaammilla ajoneuvoilla, tämä auttaisi varsinkin syrjemmällä asuvien nuorten kulkemista kouluissa ja kaveripiireissä sekä tekisi liikenteestä turvallisempaa.

Ehdotan autoliikenteen ajokortin ikärajan laskemista 16, tai jopa 15 ikävuoteen. Nykyinen ikäraja on muisto ajoilta, jolloin teini-ikäinen oli vielä lapsi; nykyään nuoret kehittyvät nopeammin ja kypsyvät aikaisemmin kuin meidän nuoruudessamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti