keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

KAPITALISTIT SOSIALISTEINA

Liikemiespääministeri Juha Sipilän hallitus haluaa työllistää työttömät antamalla näille mahdollisuuden tehdä ns. "työnäyte" eli kolme tai neljä kuukautta työskennellä yrityksessä todistaakseen taitonsa ja työhalunsa. Työnäytteen suorittaja ei saisi palkkaa, ei lomia tai kerrytä eläkettä eikä hän myöskään ole työterveyshuollon piirissä. Vastineeksi kuukausien aherruksesta työtön saisi työttömyyskorvauksensa ja lähinnä teoreettisen mahdollisuuden saada palkkatyötä rupeaman päätyttyä. Työllistyminen olisi lähinnä teoreettista, sillä eihän kukaan yrittäjä suostu maksamaan palkkaa työstä, jonka joku muu tekee ilmaiseksi. Uusia tulijoita näytettä taidoistaan antamaan tulisi ketjussa työttömyysprosentin ollessa jo nyt 9,4%.

Idea on sama kuin työkokeiluissa, työharjoitteluissa, kuntouttavassa työtoiminnassa ja muissa vastaavissa, mutta ainoastaan nimi ja yksityiskohdat ovat eri. Vanha peli jatkuu; työnantaja teettää henkilöllä töitä, yhteiskunta eli veronmaksajat maksavat kulut ja työstä saatu voitto menee yrittäjälle, joka mahdolisesti maksaa veronsa yhteiseen kassaan tai sitten Panamasta tulleitten huhujen mukaan ei. Tämä on pääoman omistajien omaa kapitalistista sosialismia; yrittäjä ottaa työstä tulevan arvon lisän ja veronmaksaja kuittaa kustannukset. Tämähän on hyvää bisnestä, kuten entinen pääministeri sanoisi tästäkin.

Maailma on muuttunut nuoruudestani; 1970-luvulla vasemmisto, lähinnä työläiset, ajoivat Suomeen sosialismia tai jopa kommunismia eli työntekijä tekee työtä, valtio ottaa voitot ja jakaa ne ainakin teoriassa takaisin työläisille. 2010-luvulla vasemmisto kannustaa ihmisiä yrittämään ja kapitalisti sosialisoi työelämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti