perjantai 22. huhtikuuta 2016

ÄITIYSPAKKAUS JA SISSIMUONA

Suomalainen äitiyspakkaus, eli äidille luovutettava ilmainen laatikko joka sisältää tarvikkeet vauvan kanssa elämisen aloittamiseen, on nimenomaan suomalainen innovaatio. Jopa pakkaus itse eli laatikko on käyttökelpoinen vauvan ensimmäisenä vuoteena. Vaipat, vaatteet, kuumemittari ynnä muu tavara auttaa vanhempaa tai vanhempia pikkuisen matkaa eteenpäin pikkuisen tultua kotiinsa.

Voisi luulla suomalaisen äitiyspakkauksen sisältävän suomalaisia tuotteita, mutta näin ei ole. Raha ratkaisee ja Euroopan Unioni määrää; direktiivien mukaan kotimaan yrittäjiä ei saa suosia ja valtiolla on rahapulmia joten äitiyspakkauksen sisältö kilpailutetaan kansainvälisesti ja luonnollisesti Aasian yritykset voittavat hintakilpailun. Suomalaisia sääntöjä ja lakeja noudattava suomalainen yritys ei pysty saamaan hintaansa niin alas että saisi kaupat itselleen. Etelämpänä Euroopassa näytetään kyllä keskisormea Unionin kilpailua koskeville säännöille ja tilataan halutut tavarat kotimaisilta, tai jopa kotiseudun yrityksiltä ilman käytännön kilpailua ja hinnasta piittaamatta.

Myös Suomen armeija luottaa tällä hetkellä Kauko-Idän tuotteisiin; sotilaille jaettava sissimuona-annos on kokonaan ulkomailta. Vedellä jatkettavat ruokajauheet ja proteiinipatukat on ostettu Ruotsista, nenäliinat ovat Unkarin tehtailta, sissimuonapakkukseen kuuluva purukumi tulee Turkista ja jopa Suomen puolustusvoimien ikoninen ruotsalaisperäinen näkkileipä on valmistettu Saksassa.

Syy on edellä mainittu hintojen kilpailutus; suomalainen ruoka ja tarvikkeet ovat kalliimpia kuin ulkomailta tuodut. Sissimuonan puolustusvoimille toimittava Leijona Catering Oy tosin pitää kotimaisuutta tärkeänä valintaperusteena; mahdollisen sodan aikana toimitukset ulkomailta voivat olla mahdottomia ja silti Suomen sotilaat tarvitsevat sissimuonansa, mutta rauhan vielä vallitessa hinta ja toimitusvarmuus vievät äitiyspakkausten lisäksi myös sissimuonan tilaukset ja suomalaisen veronmaksajan rahat ulkomaille.

Suomen puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos tilaa vuosittain reilut satatuhatta taistelumuona-annosta ja äideille jaetaan noin 30.000 äitiyspakkausta, joten kyseessä ovat suuret rahat, jotka ovat poissa Suomen taloudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti