keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

OULUN CHINATOWN

Oulun Yliopiston naapurissa, Tuirasta Kemintietä matkattaessa, tien vasemmalla puolella sijaitsee Syynimaan kaupunginosa. Syynimaa on osa Kaijonharjun suuraluetta, jossa asuu noin 2.700 ihmistä. Varsinaisella betonista rakennetulla Kaijonharjulla on levoton maine, mutta Syynimaa Yliopiston eteläpuolella on vehreää rivi- ja omakotitaloaluetta ja rauhallisena pidettyä. Alueen kaduilla on akateemiseen maailmaan liittyvät nimet; Humanistintie, Professorintie ja niin edelleen.

Muistan kun Syynimaa rakennettiin 1980- luvulla. Alueella ei tuolloin ollut edes nimeä ja nimestä järjestettiinkin julkinen kilpailu. Samaan aikaan Syynimaan rakentamisen aikaan, Oulun kaupunki teki päätöksen ottaa vastaan ensimmäiset pakolaisensa ja asuttaa heidät upouudelle alueelle jonka nimeksi vasta myöhemmin tuli Syynimaa. Oulun ensimmäinen pakolaisryhmä tuli Vietnamista. Tämä oli siis 1980-luvun jälkipuoliskolla, Vietnamin sodan päättymisestä oli vasta reilut 10 vuotta.

Alueen nimestä järjestettyyn kilpailuun tuli runsaasti ehdotuksia, ja kuten kartoista näkyy, Syynimaa voitti. Yhden kilpailijan ehdotus oli, että uuden kaupunginosan nimeksi tulisi Chinatown. Ajatuksena punainen lanka oli tämä:  kun Ouluun tulee aasialaisia pakolaisia nimenomaan tähän uuteen lähiöön, nimi Chinatown olisi kansainvälinen ja kuvastaisi Oulun tulevaa monikulttuurisuutta. Visioissa Oulussa nähtiin amerikkalaistyyppinen, elokuvista tuttu Chinatown jossa olisi etnisiä juhlia lohikäärmeparaateineen.

Kilpailun kuitenkin voitti ehdotus Syynimaa. Syitä oli muutama; Chinatown ei oikein taivu suomalaiseen kielenkäyttöön edes nyt 2010-luvulla, saati sitten 1980-luvulla. Lisäksi useammasta eri lähteestä huomautettiin, että alueelle suunnitellut kansainväliset asukkaat ovat vietnamilaisia, eivätkä kiinalaisia kuten nimi Chinatown viittaisi. Vietnamilainen tai kiinalainen, 1980-luvun Oulussa eroa ei osattu mieltää; samannäköisiä aasialaisia molemmat.

Ajatuksella on kuitenkin mukava leikkiä. Jos päätös olisi ollut toinen, Syynimaa olisikin Chinatown. Näin jälikäteen siinä voisi olla oma logiikkansa; Oulussa ja varsinkin Yliopistolla on runsaslukuisasti kiinalaisia. Ehdotuksen tekijä oli joko sattumalta oikeilla jäljillä tai sitten oli seurannut 1980-luvun medioita ja hoksannut Kiinan tulevan leviämisen. Varmasti Syynimaalla nykyisin kiinalaisiakin majailee.

Tämä nyt oli tällaista nippelitietoa Oulun menneisyydestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti