perjantai 1. elokuuta 2014

VENÄLÄISET YSTÄVÄMME

Viime aikoina on ryssäviha noussut esiin Suomen mediassa ja muualla Euroopassa. Länsimaiset mediat näkevät Venäjän vain uhkana ja Venäjää koskevat uutiset tulkitaan Venäjälle epäedullisesti. Esimerkiksi tällä viikolla Ruotsin lehdet kertoivat "idästä tulleen" sotilaskoneen loukanneen Ruotsin ilmatilaa. Myöhemmin paljastui että kone oli todella tulossa idästä, mutta kyseessä oli amerikkalainen sotilaslentokone. Joten Ruotsin lehdet kirjoittivat "venäläisten hävittäjien ajaneen amerikkalaiskoneen Ruotsin ilmatilaan." Venäjänvastaiseksi kääntyi siis sekin uutinen amerikkalaisten loukkaamasta Ruotsin ilmatilasta. Suomen mediat myös kertovat heti, jos venäläinen kone käy Suomen ilmatilassa mutta länsimaisten koneitten, kuten ruotsalaisten ja amerikkalaisten ilmatilan loukkaajien kansallisuutta ei kerrota samalla innolla. Ajanjaksolla 2008-2014 Suomen ilmatilassa kävi luvatta 5-6 venäläistä konetta, kaikkia ruotsaisten käyntejä ei ole tilastoissa mutta vuonna 2009 luvattomia  ruotsalaisia oli 3 kappaletta ja 2010-2012 suomen ilmatilaa loukkasi 9 kansallisuudeltaan tuntematonta konetta. Wikipedian asiaa koskevassa artikkelissa sanotaan yhdysvaltalaistenkin loukanneen Suomen ilmatilaa mutta määriä ei löydy. Ja nyt on aika palata asiaan.

Uskon venäläisvastaisen uutisoinnin olevan Suomen hallituksen ohjaamaa mielipiteenmuokkausta, jotta suomalaiset saataisiin Natomyönteisiksi. Venäläiset tuovat Suomeen rahaa ja ottavat suomalaiset huomioon politiikassaan eli rivisuomalaisella on useimmiten hyvä, joskin naljaileva, käsitys venäläisistä. Suomi on liian kaukana Amerikasta ja Keski-Euroopasta että sikäläiset pitäisivät Suomea noteeraamisen arvoisena, Suomi on aina lännen suhteen peräkylää. Venäjän suhteen asia on toinen; Suomi on heti rajan takana ja vain lyhyen matkan päässä Pietarista. Venäjän kannalta katsottuna jos Suomessa on ongelmia, Venäjällä on ongelmia, mutta USAn ja Keski- Euroopan kannalta Suomen ongelmat ovat kaukaisia.

Kannattaa myös muistaa Suomen ja Venäjän yhteinen historia. Ensimmäiset satakunta vuotta osana Venäjän valtakuntaa, olivat suomalaisille kulta-aikaa. Venäläiset antoivat suomen kielelle virallisen aseman, eivät ruotsalaiset, ja antoivat suomalaisille korkeita asemia yhteiskunnassa vaatimatta suomalaisilta suomenkielisen nimen, äidinkielen ja identiteetin vaihtoa, kuten ruotsalaiset.

Nyt joku huomauttaa Suomen ja Venäjän käymistä verisistä sodista. Tosiasia kuitenkin on etteivät Suomi ja Venäjä ole sotineet keskenään toista maailmansotaa lukuunottamatta; sodat käytiin Ruotsin ja Venäjän kesken ja suomalaisilla oli huono onni jäädä puskuriksi suojaamaan Ruotsia. Tilanne on siis se, että joko Ruotsi hyökkäsi Venäjälle tai Venäjä Ruotsiin, ja suomalaiset jäivät väliin.

Oman käsitykseni mukaan venäläiset ovat suomlaisten parhaita ystäviä koko maailmassa, eivät ehkä hyviä ystäviä mutta parhaita. Ruotsalaisille olemme alamaisia, muulle Euroopalle syrjäkylää mutta venäläisille rauhallinen ja tärkeä naapuri. Ei ole sattumaa että Venäjä on siirtänyt joukkoja Suomen rajalle; kaikilla muilla rajoilla joukkojen siirto koettaisiin valmistautumisena sotaan. USA ja Euroopan Unioni tulevat ja menevät, mutta venäläiset ovat suomalaisten naapureita hamaan tulevaisuuteen vaikka valtiot vaihtuisivat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti