perjantai 25. heinäkuuta 2014

ORON SHAUL- KADONNUT TAISTELUSSA

Israelin ja Palestiinan arabien konflikti on jatkunut tauotta jo sukupolvien ajan, kamppailu juutalaisten ja arabien välillä alkoi jo ennen Israelin itsenäistymistä vuonna 1948.

Nyt ovat käynnissä uudet taistelut Gazan kaistalla. 12. kesäkuuta 2014 kolme israelilaista teiniä siepattiin liftausmatkalla ja heidät löydettiin etsintöjen jälkeen kuolleina. Israelin viranomaiset aloittivat surmien tutkinnan ja satoja Hamasiin kytköksissä olevia epäiltyjä vangittiin. Hamas vastasi ampumalla entistä enemmän raketteja Israeliin, varsinkin arabinuoren tultua lynkatuksi ilmeisesti juutalaisten kostona liftaavien teinien murhista. Raketteja ammuttiin Israeliin arvioitten mukaan jopa tuhat parin viikon aikana.

Kesäkuun 7. päivänä Israelin sotavoimat aloittivat Operaatio Suojaavan Reunan, englanniksi nimeltään Protective Edge. Käytännössä toimet olivat ilmahyökkäyksiä Gazassa sijaitseviin kohteisiin.

Hamasin raketit tappoivat kaksi israelilaista siviiliä ja Israelin erikoisjoukot tekivät iskun Gazaan 13.kesäkuuta 2014 ja neljä päivää myöhemmin taisteluun lähetettiin maajoukkoja. Tätä kirjoitettaessa Israel on menettänyt kolmen siviilin lisäksi 27 sotilasta kaatuneina. Yksi sotilas on kateissa.

IDFn sotilas Oren Shaul palveli 20.heinäkuuta 2014 Golanin prikaatin 13. pataljoonassa Shujaiyyassa. Noin kello 01.00 Hamas iski panssarintorjuntaohjuksella miehistönkuljetusvaunuun, jonka sisällä oli Orenin lisäksi kuusi Israelin armeijan sotilasta. 50- vuotiaan panssaroidun miehistönkuljetusvaunun tuhossa kuoli ainakin kuusi seitsemästä vaunussa olleesta sotilaasta.

Pian hyökkäyksen jälkeen Hamas kertoi vanginneensa israelilaisen sotilaan nimeltä Aron Shaul, ja näytti todisteena vangin siepattuja asiakirjoja. Kuitenkaan Israelin mukaan ainuttakaan sotilasta ei ollut operaation aikana siepattu.

Pari päivää myöhemmin, heinäkuun 22. päivä, Israelin armeijan tiedottaja kertoi ettei yhden hyökkäyksessä kaatuneen sotilaan ruumista oltu löydetty. Vainajan kerrottiin olevan  Poriyan kaupungista kotoisin oleva 21-vuotias Oren Shaul. Israelin armeijan mukaan Oren Shaulin ruumista ei kyetä tunnistamaan, mutta tämän uskotaan kuolleen.

Hamasin tiedottajan mukaan Orenista voidaan toimittaa valokuvia mutta se maksaisi Israelille.

Oren Shaulin siis uskotaan kuolleen, mutta häntä ei ole tunnistettu löydettyjen vainajien joukosta. Virallisesti Oren on yhä "kadonnut taistelussa", mutta on mahdollista että Hamas pitää häntä vankina Gazassa. Hänen löytämisensä Gazan kaupungista olisi hyvin haastavaa ja vaarallista. Vasta kolme vuotta sitten vuonna 1986 syntynyt Gilad Shalit saatiin neuvottelemalla vapaaksi Gazasta viiden vuoden vankeuden jälkeen. Kaikkia kadonneita Israel ei ole sotahistoriansa aikana löytänyt, kuten Libanonissa vuonna 1982 kadonnutta kolmihenkistä panssarivaunumiehistöä tai samassa maassa lokakuussa 1986 alas ammuttua ja vangiksi jäänyttä ilmavoimien aseupseeria Ron Aradia. Panssarimiesten uskotaan kuolleen pian katoamisen jälkeen ja Ron Aradin Hizbollah vuonna 2006 kertoi kuolleen. Viimeinen merkki Ronista oli vuonna 2008 perille saatu 20 vuotta aiemmin kirjoitettu kirje.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti