lauantai 19. heinäkuuta 2014

EI TIMANTTIKAIVOSTA UTSJOELLE

Jokin aika sitten uutiset kertoivat irlantilaisen yhtiön tehneen varauksen timanttien etsimiseksi Utsjoelta. Jos timantteja löytyy, paikalle avattaneen kaivos.Vastustan kaivoksen perustamista Utsjoelle.

Perusteeni ovat nämä: kaivosta kaavaillaan osittain Kevon luonnonpuistoon ja se vähentäisi alueen turismia. Matkailu on oikein toteutettuna ympäristöä suojelevaa  ja uusiutuvaa hyötykäyttöä, mutta kaivos ehkä jo muutamassa vuodessa on louhittu tyhjäksi. Mediaa seuranneet tietävät, että ulkomaisilla yhtiöillä lokoisat oltavat toimiessaan Suomessa, kulut maksaa osittain suomalainen veronmaksaja ja voitot menevät ulkomaille. Suomeen jäisi kaivoksen jäljiltä pilattu luonto, joka ei matkailijoita houkuttele. Ei Suomea turhaan sanota Pohjolan Kongoksi.

Myös kalastus ja poronhoito olisi kaivoksen ympäristöhaittojen vuoksi uhattuna ja rajakuntana haitat tuntuisivat myös Norjassa. Mikäli norjalaiset vaatisivat korvauksia haitoista, maksaisivatko rahat kaivosyhtiö vai Suomen veronmaksaja? Sitä sietää miettiä.

Mahdollisesta timanttikaivoksesta tulevat voitot menisivät siis ulkomaille lähes kokonaisuudessaan, se vähä mikä jäisi Utsjoelle ja Suomeen olisi vain väliaikainen ilo mutta ympäristöhaitat sekä matkailusta saatavien tulojen menetys pitkäaikaisia, ehkä pysyviäkin.

Tulevissa vaaleissa tulisi pohjoisen ehdokkaitten ottaa kantaa myös kaivosasioihin. Itse toivoisin vastustavaa kantaa.

Esa Paloniemi
Oulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti