lauantai 2. marraskuuta 2013

JUMALAN TEATTERI

Muistan, kun vuoden 1987 tammikuussa yhtenä aamuna luin Kalevaa, ja siellä kerrottiin alastomien  näyttelijöitten heitelleen Oulun kaupunginteatterissa yleisön päälle ulostetta (ehkä omaansa), kananmunia yms ja tyhjentäneen VRltä varastettuja vaahtosammuttimia katsomoon. Kyseessä oli kaksi minuuttia kestänyt taiteellinen protesti teatteritaiteen tasoa vastaan, nimeltä Jumalan teatteri. Näin ainakin neljä osallistunutta jumalanteatterilaista selitti tekoaan.

Yksi Jumalan teatteriin osallistunut näyttelijä on taas mediassa, Jari Halonen. Vuonna 1962 syntynyt Jari on sittemmin toiminut näyttelijänä ja ohjaajana. Jari esitti esimerkiksi gangsteria vuoden 2004 elokuvassa Vares ja ohjaajana hänet tunnetaan elokuvasta Aleksis Kiven elämä. Tämä elokuva ei välttämättä ollut kaikkien mieleen, mutta oli mielestäni merkittävää tehdä kansalliskirjailijastamme elokuva. Itseni se ainakin sai kiinnostumaan Aleksis Kivestä.
Nyt on Jarilta tulossa uusi elokuva, nimeltään Kalevala- uusi aika. Se kertoo kansallisepoksestamme Kalevalasta ja 2000-luvun bisnesmaailmasta, näin olen ainakin mediasta ollut ymmärtävinäni. Kalevalassa onkin minun mielestäni aihetta useampaankin elokuvaan, siinä olisi juonta vaikka Suomen Taruksi sormusten herrasta. Kalevalasta kertova elokuvasarja menestyisi kansainvälisestikin, siinä missä Hollywoodin fantasiasarjatkin.

Jos unohdetaan 1980-luvun Rauta-aika, Kalevalaa ei paljon ole elokuvissa käsitelty. En äkkiseltään muista Rauta-ajan lisäksi kuin kung-fu- elokuvan Jadesoturi, jossa Sammolla oli osa.

Jari Halonen on tehnyt tärkeän työn suomalaiskansallisilla elokuvillaan, huolimatta Jumalan teatteri- menneisyydestään. Toivottavasti suomalaiset löytävät tiensä elokuvateattereihin, tai ainakin Makuuniin.

Aleksin Kiven elämän ja Kalevala- uuden ajan, on tehnyt suomalainen,aiheenaan Suomi ja suomalaisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti