lauantai 16. marraskuuta 2013

SUOMALAISET OVAT SUVAITSEVAISIA

Suomalaisia ovat eräät moittineet suvaitsemattomiksi. Oma mielipiteeni on eri. Harvassa maassa maailmassa ihminen saa pukeutua muista eroavasti tai kulkea itsekseen puhuen kadulla, joutumatta muitten ihmisten pilkan tai kiusanteon kohteeksi. Joissain maissa saatettaisiin poliisikin kutsua, jos joku eroaa liikaa kanssaihmisistä, mutta Suomessa kynnys siihen on vielä korkealla.

Joku saattaa pitää välinpitämättömyytenä, että joku lojuu sammuneena tai tajuttomana kadun vieressä ilman kenenkään soittamatta poliisille. Minulle tämä on merkki väittämisestä,siinä annetaan ihmiselle oikeus olla oma itsensä ja pitää huolta itsestään ilman että muut pyytämättä sekaantuvat toisen ihmisen asioihin.

Kun eräs kuollut henkilö löytyi muumioituneena kodistaan vuosien kuluttua, entinen pääministeri Matti Vanhanen halusi suomalaisten tarkkailevan naapureitaan ja ilmoittavan poikkeavuuksista. Matti siis halusi takaisin vanhoista elokuvista tutun "kyttäysmentaliteetin", jossa naapureitten tekemisiä pidetään silmällä ja joista sitten juorutaan. Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin; "kerrostalokyttääjät" varmasti ovat hyödyksi mikäli talossa on jotain ikävää tekeillä, mutta on mukavampi asua talossa jossa saa rauhassa puuhailla omiaan, niin kauan kuin ei häiritse muita.

Mielestäni on ihmisten yksityisyyteen puuttumista, että heitä kysymättä autetaan. Jos apua pyydetään, sitä on annettava, mutta jos ei pyydetä, loukataan ihmisen oikeutta elää itsenäisesti omaa elämäänsä.

Oma mielipiteeni on, että useimpiin muihin kansoihin verrattuna suomalaiset ovat erittäin suvaitsevaisia. Toistaiseksi jopa yleisen mielipiteen vastaisia mielipiteitä saa esittää.

Esa Paloniemi Oulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti