lauantai 23. marraskuuta 2013VALTIO JA KIRKOT EROTETTAVA
Suomessa on kaksi valtionkirkkoa, evankelisluterilainen ja ortodoksinen, jotka ovat tiiviisti osa Suomen valtiota. Mielestäni valtionkirkkojärjestelmästä pitäisi luopua, ja antaa kirkkojen kerätä jäsentensä keskuudesta tarvitsemansa rahat. Nyt tilanne on se, että kirkkojen tarvitse ottaa huomioon jäsentensä mielipiteitä koska rahoitus on valtion puolesta verorahoilla turvattu. Valtion mielipiteet ovat verorahoja saavien kirkkojen kannalta tärkeämpiä kuin jäsenten, koska suurin osa rahoista tulee nimikristityiltä veronmaksajilta. "Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat" sopii hyvin valtionkirkkoihin.
Kirkon ja valtion erottaminen tasaisi eroja eri uskonnollisten yhteisöjen välillä, kaikki olisivat samalla viivalla. Kun kirkot keräisivät itse kymmenyksensä jäseniltään, kirkkojen mielipiteet eivät kuuluisi valtiolle.Ilman kirkkojen ja valtion välistä rahaliekaa, kirkot voivat muokkautua jäseniään varten eivätkä muokkaa jäseniä kirkkoa varten. Uusia kirkkoja epäilemättä tulisi. Ihmiset voisivat paremmin valita mihin uskonnolliseen yhteisöön haluavat kuulua, homoliittojen vastustajat yhteen, kannattajat toiseen, muuta mieltä olevat muihin yhteisöihin. Uskontoihin liittyvä vastakkainasettelu vähenisi, kun kirkoista ja yhteisöistä voisi valita sen mikä miellyttää. Ja ilman uskonnollisen yhteisön jäsenyyttä voi myös elää jos niin haluaa.
Amerikkalainen järjestelmä on mielestäni hyvä, Tietääkseni siellä voi helposti perustaa oman kirkon, jos mieleistä ei löydy, kunhan vain itse rahoittaa toimintansa eikä ole valtion kukkarolla.
https://mail.google.com/mail/images/cleardot.gif

Esa Paloniemi
Oulu

Kalevan Lukijalle-palstalle tarjottu mielipide.Jäi julkaisematta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti