perjantai 15. marraskuuta 2013

IÄKKÄÄT PERHEHOITOON

Oulun kaupunki aikoo ottaa käyttöön vanhusten perhehoitomallin, asiasta järjestetään yleisötilaisuuskin 20. 11. Ikäihmisten perhehoito tarkoittaa, että ikääntynyt oululainen laitetaan maksua vastaan asumaan sopivaksi katsottuun yksityiskotiin ja tarvitsemansa hoidon nk. perhehoitajalta eli kyseisen yksityisen kodin asukkaalta. Yhdellä perhehoitajalla voi olla puolen tusinaa hoidettavaa kotonaan, jos on enemmän, tarvitaan sopiva koulutus.
Eräs Oulun kaupungin virkamies sanoi kysyttäessä kyseessä olevan "uusi" malli. Mutta eihän tämä ole uusi juttu, vaan Suomessa aiemmin satoja vuosia käytössä ollut syytinkisysteemi, jossa ikäihmiset asutetaan halvimman tarjouksen tehneen kotiin pois kunnan vaivoilta. Se, joka lupaa hoitaa ikäihmisen halvimmalla, saa iäkkään hoidokikseen. Ja halvalla harvoin saa laatua.

Laaduntarkkailua ja valvontaa Oulun kaupunki kyllä lupaa, mutta käytännössä taitaa raha ratkaista. Jotkut eläkeläiset varmasti viihtyvät perhekodissaan, mutta niille, jotka eivät viihdy, ei vaihtoehtoa ole vaan täytyy vain kestää.

Itselleni herää kysymys: jos syytinkijärjestelmä oli niin hyvä ja halpa ratkaisu, miksi siitä 1900-luvun puolivälissä sitten luovuttiin ja siirryttiin palvelukoteihin?

Esa PaloniemiOulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti