perjantai 29. marraskuuta 2013

SOPU IRANIN KANSSA ON VIRHE

Hiljattain sovittiin pakotteitten höllentämisestä Iranin tehtyä myönnytyksiä ydinohjelmansa suhteen. Iran lupasi päästää tarkastajia kahteen ennestään tunnettuun ydinlaitokseen, rikastaa uraanin vahvuutta korkeintaan viisi prosenttiseksi ja rajoittaa rikastamiseen käytettyjen sentrifuugien määrää ja laatua. Tämän sanotaan olevan "ensiaskel" ja ostavan aikaa"  Iranin mahdollisen ydinaseohjelman purkamiseksi neuvottelemalla. Käytännössä sopimus oli voitto iranilaisille, he sallivat  ydinohjelmansa tunnettujen osien valvonnan ja rajoittamisen, salaisissa hen voivat tehdä millaista tutkimusta haluavat, myös rakentaa ydinasetta. Iran tuskin on laittanut kaikkia ydinmuniaan samaan koriin, on todennäköistä että on myös valvonnan ulkopuolella olevia salaisia laitoksia ja laitteita.

Mikäli Iran saisi haltuunsa ydinaseen, Israel olisi suuressa vaarassa. Nyt Israel mahdollisesti on Lähi-idän ainoa ydinasevaltio ja pelkkä uhka armeijoitten tuhoamisesta estää hyökkäyksen Israeliin. Kaksi valtiota voi sotatilanteessa tuhota toisensa, mutta molemmat maat tuhoutuisivat pahoin. Israel on pinta-alaltaan ja väkiluvultaan Irania pienempi, se tuhoutuisi täysin ydiniskussa. Iran puolestaan on suurempi ja saattaa olla halukas uhraamaan osan pinta-alastaan ja väestöstään mahdollisessa sodassa. Eli tilanne on tämä: Israel tuhoutuisi täysin ja Iran osittain, jäljelle jääneet iranilaiset saattaisivat hyvinkin pitää itseään ydinsodan voittajina. Eikä pidä unohtaa, että ydinasetta hallussaan pitävä Iran voisi luovuttaa tai vuotaa ydinaseita tai ydinasetietoutta terroristeille, esimerkiksi liittolaiselleen Hizbollahille joka käy sotaa Israelia vastaan. Vaarassa ovat myös Israelin ystävät länsimaissa.

Israel, eivätkä länsimaat, voi sallia Iranin saavan ydinasetta. Riskit ovat liian suuret, eivätkä ole ottamisen arvoisia.


Esa PaloniemiOulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti