torstai 7. marraskuuta 2013

VIINANJUONTI VÄHENTÄISI ALKOHOLINKULUTUSTA

Otsikko saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta ei ole sitä. Ajatukseni on seuraava: olutta jossa on muutama prosentti alkoholia, voi juoda lähes määrättömästi ilman että itse huomaa haittoja ja rappiota. Mäyräkoira tai useampi päivässä mennee kuukausien tai viikkojen ajan huomaamatta. Vähänkään kokeneempi oluenjuoja ei helposti kaljan juonnilla saavuta rajaansa ja sammu.

Yli 40%:sen viinan suhteen asia on toinen. Raja tulee vastaan nopeammin ja viinanjuoja sammuu eikä voi juoda enempää sillä kertaa. Suurin osa ihmisistä ei väkeviä juomalla pysty eikä halua pystyä päivä- tai viikkokausien ryyppyputkiin. Enemmistö saa päivässä tai parissa viinasta tarpeekseen ja on taas raittiina jonkin aikaa. Juomalla väkeviä viinoja laimean oluen sijasta suomalaisten keskimääräinen alkoholinkulutus uskoakseni laskisi lähes kymmenestä litrasta 100: sta alkoholia henkilöä kohti vuonna 2012.

Viinaa juomalla alkoholinkäyttökerrat lyhenisivät ja harvenisivat. Ongelmajuojat joisivat luultavasti entiseen tapaan halvinta mitä löytävät, mutta heidän lukumääränsä laskisi kun päivittäin alkoholia käyttävien määrä vähenisi.

Esa PaloniemiOulu

Kalevan Lukijalta-palstalla jokin aika sitten julkaistu kirjoitukseni. Uskon teoriani voivan pitää paikkansa, ainakin omalta kohdaltani muistan että viinaa tuli juotua määrällisesti vähemmän ja lyhyemmän aikaa, kuin olutta. Mene ja tiedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti