lauantai 9. marraskuuta 2013

ROTURAJAT JA LUOKKARAJAT

Rotuun liittyvistä ennakkoluuloista on länsimaissa yritetty iät ja ajat päästä eroon. En ole lainkaan varma onko tämä hyvä asia. Mediasta samani käsityksen mukaan tilalle on tulossa usko eri sosiaaliluokkien välisiin eroihin kyvykkyydessä. Eli rikkaat ovat rikkaita ja ansaitsevat olla rikkaita, koska ovat kyvykkäämpiä, älykkäämpiä, pätevämpiä yms, kuin köyhät joilta kykyjä ja taitoja puuttuu. Ja edelleen: jos on syntynyt rikkaaseen perheeseen,  rikkaan oletetaan perineen perineen pätevät ja paremmat geenit, kuin köyhäksi syntyneen jonka perhe ei ole pystynyt omaisuutta keräämään.

Suomessakin on nähtävissä rikkaitten ja köyhien kerääntyminen omille asuma-alueilleen ja usein rikkaat ja köyhät leikkivät vain toisten rikkaitten tai köyhien kanssa, muitten samaan sosiaaliluokkaan kuuluvien kanssa. Ruotsissa käytetään termiä "klassresa" eli luokkaretki, mikäli henkilö siirtyy yhdestä sosiaaliluokasta toiseen, yleensä köyhästä rikkaaksi. Ruotsissakin tiettävästi erotellaan "vanha raha", johon kuuluvat ovat käyneet samat koulut ja joitten perheet tuntevat toisensa sukupolvien ajalta, "uudesta rahasta", joka ensimmäisen polven rikas. Suomi on toistaiseksi sen verran tasa-arvoinen, ettei sosiaaliluokan vaihtamiselle ole vielä keksitty nimitystä. Kunhan rikkaat vakiintuvat rikkaiksi ja köyhät köyhiksi, termi otettaneen täälläkin käyttöön.

On vaikea väittää vastaan, kun joku sanoo rikkaan olevan perimältään parempi ja pätevämpi ihminen, kun kerran on kerännyt omaisuuden tai perinyt sen esi-isiltään jotka ovat saaneet rahaa kokoon ja joka sukupolvi säilyttänyt omaisuude tai lisännyt sitä.

Harva rasisti pitää erirotuista ihmisarvoltaan huonompana, vaikka uskookin eri rotujen eroavan taidoiltaan ja lahjoiltaan mutta rikkaat usein katsovat olevansa parempia ja ansaitsevansa erioikeuksia kuin köyhät ja pitävät todisteena siitä omaisuuttaan, jota köyhiltä puuttuu.

Luokkayhteiskunta on tulossa takaisin ja itse muistan vielä ajat, jolloin säätyjen taidoissa olevien erojen olemassaolo olo kiellettiin kuten rotujen erot nykyään. Tulevaisuudessa lienee tärkeämpää se, kuinka rikkaaseen perheeseen on syntynyt kuin se, mihin rotuun kuuluu.

Omassa mielessäni pyörii tuntuma, että jos mahdollisuuksia rajoittava tekijä on rotu, sen kanssa pystyy vielä elämään, ellei muuten niin pysymällä oman rotunsa parissa, mutta jos vanhempien sosiaaliluokka rajoittaa mahdollisuuksia pärjätä elämässä. siihen on vaikeampi vaikuttaa. Kaikkiin rotuhin kuuluvat voivat vaihtaa soaiaaliluokkaa, mutta jos sosiaaliluokan vaihtajia syrjitään, niin sitten pysyy köyhänä koko ikänsä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti