sunnuntai 3. marraskuuta 2013

USA VAKOILEE SUOMEA?

Viime päivinä on mediassa kerrottu Suomen ulkoministeriöön kohdistuneesta verkkovakoilusta. Urkinta jatkui neljä vuotta ja suomalaiset huomasivat asian vasta ruotsalaisten vihjattua tapahtuneesta. Kiitokset siitä ruotsalaisille, vaikka minua mietutyttääkin miten ruotsalaiset ovat niin selvillä suomalaisten verkkoliikenteestä että saivat vakoilun selville, ja suomalaiset eivät. Toisaalta, raamatussahan sanotaan että on helpompi huomata malka toisen silmässä kuin omassaan.

Se mikä minua urkintakohussa ihmetyttää on se, että ensimmäisissä uutisissa asiasta sanottiin jälkien viittaavan Venäjälle ja Kiinaan, mutta verkkovakoilussa se ei tarkoita venäläisten ja kiinalaisten vakoilevan vaan on mahdollista jättää vääriä jälkiä jotta oikea urkkija ei paljastu. Myöhemmissä uutisissa mahdollisia vääriä jälkiä ei ole mainittu, on vain kerrottu jälien vievän Venäjälle ja Kiinaan. Siitä mahdollisuudesta, että joku muu vakoilisi Suomea ja olisi jättänyt vääriä jälkiä, on ilmeisesti vaiettu täysin.

Nythän on niin, että Yhdysvaltain verkkovakoilu on ollut mediassa jo pitkään. Saattaa olla mahdollista, että se on Yhdysvallat joka on urkkinut Suomen ulkoministeriötä ja on antanut seurattavaksi joron jäljet Venäjälle ja Kiinaan. Ulkoministeriössä on lehtien mukaan urkkijaa nimenomaan kiinnostanut Suomen ja Euroopan Unionin asiat, ja uskoisin EUn asioitten kiinnostavan myös Yhdysvaltoja. Unionia ovat eräät rakentamassa liittovaltioksi ja suurvallaksi, joka lähes automaattisesti kilpailisi USAn kanssa, vaikka kuinka yritettäisiin olla kavereita. Kahden ison välille tulee helpommin valtataistelu kuin yhden ison ja yhden pienemmän.

Uskon myös, että on mahdollista että Suomen hallitus NATO-kiimassaan ja länteen päin kumartelussaan ei halua vaarantaa välejään USAan edes puhumalla Yhdysvaltojen mahdollisesta Suomeen kohdistamasta verkkovakoilusta. Suomen media on sen verran pienen piirin käsissä, että epäilyn USAn syyllisyydestä voi hyvinkin vaieta kuoliaaksi.

On tietysti totta, että vakoilija voi olla Venäjä tai Kiina, taikka joku muu, mutta kaikista vaihtoehdoista pitäisi median kertoa. Suomen johto haluaa Suomen Natoon, joten siinä on motiivi syyttää Venäjää ja rakentaa uhkakuva vakoilevasta Venäjästä. Yhdysvaltain epäily julkisesti sensijaan vaarantaisi presidentti Niinistön kutsun Valkoiseen taloon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti