keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

SUOMI MENETTÄNYT PUOLI MILJARDIA TAKAUKSINA

Tänään Naistenpäivän keskiviikkona 8.3.2017 Tilastokeskus tiedotti Suomen valtion takauskannan kehityksestä vuonna 2016. Tiedotteesta selviää, että vuoden 2016 lopulla Suomi menetti puoli miljardia euroa Suomen takaamisten takia. Tilastokeskus ei kerro miten, miksi ja minne yli 500 miljoonaa suomalaisen veronmaksajan euroa ovat hävinneet. Ilmeisesti Suomi on taannut ulkomaitten lainoja, ja tämä laina/ lainat ovat jääneet kyseiseltä maalta maksamatta. Tai ei maksamatta, Suomi ne nyt maksaa.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä jotain on jossain tapahtunut ja lasku Suomelle on 508 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan Suomi maksoi vuonna 2016 takauskorvauksia eri tahoille 575 miljoonaa veronmaksajan euroa.

Yliaktuaari Mira Lehmuskoski sanoo Iltalehden asiasta kysyessä näin:

-Emme voi kommentoida yksittäisten tiedonantajien tietoja. Se on luku, jossa on yhteensä eri tahojen... ja minä en voi lähteä sitä avaamaan, koska me olemme tiedonantajilta nämä luvut saaneet ja se vaatisi tiedonantajien yksittäisten tietojen esittämistä.

Mira Lehmuskoski täsmentää sanomalla ettei voi kommentoida enempää, sillä silloin hän kertoisi "mitä ei saa kertoa".

Mistä puoli miljardia euroa on takaukseen maksettu, on sekin salaista tietoa; rahaa on Tilastokeskuksen mukaan maksettu valtion takauksista ja/tai valtion puolesta annetuista takauksista vastaavista kassoista.

Tilastokeskus kieltäytyy myös kertomasta, keneltä asiasta voisi kysyä. Tätä on pidettävä outona, sillä valtion, kunnan ja vastaavien työntekijät ovat tunnettuja siitä, että he pallottelevat asiakkaita luukulta ja ihmiseltä toiselle. Aina on Joku Muu, jonka luokse kyselijät lähetetään, muttei tässä tapauksessa.

Sattuuhan sitä huteja bisneksissä, valtiollekin, kalliista asiantuntijoista huolimatta. Mutta Suomen valtion salailu tässä asiassa herättää huolta. Onko takausvastuita tulossa lisää?

Ehkä tässä on Kreikan velat lauenneet suomalaisten maksettaviksi tai joku muu maa maksattaa sinulla ja minulla velkansa; vaikkapa joku kehitysmaa, jolle kehitysapuna on Suomi lainan taannut.

Pidän selvänä, että asia salataan kuukauden kuluttua pidettävien kuntavaalien vuoksi, vaikka niissä ei valtakunnanasioista varsinaisesti päätetäkään. Suomen kansalaisten ja muitten äänioikeutettujen ei haluta äänestävän vaaleissa väärin, vaan vaalivoitto halutaan taata entisille päättäjille Keskustassa ja Kokoomuksessa, ilman että vaalien alla tehdään kiusallisia kysymyksiä. Hyvällä onnella Iltalehti jatkaa asian tutkimista ja kertoo tuloksista, ilman että hyväveliverkosto painostaa Iltalehteä vaikenemaan jutun kuoliaaksi.

Asia jota jokaisen tulisi kysyä itseltään kuuluu näin: "Mitä muuta meiltä salataan?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti