torstai 9. maaliskuuta 2017

LAPIN KULTAMAITTEN ET

Kulta kiinnostaa ja houkuttelee myös konnia, huijareita ja veijareita. Näin myös Suomen Lapin kultakentillä. Seuraavan tarinan tiedot ovat Lapin Kullankaivajain Liiton Prospäkkäri-lehden numerosta 1/2017.

Vuonna 1989 Lapin kullalla bisnestä tekevän kultakauppiaan nimeltä J.L. luokse ilmaantui mustiin pukeutunut mies joka käytti nimeä E.T. Itsevarma miekkonen kehui kultalöydöllään; E.T. oli kertomansa mukaan tehnyt renkaan mallisen valtauksen Luoston ametistikaivoksen ympärille ja löytänyt rikkaan kultamontun.

Yhden kevään aikana oli miekkosen mukaan löytynyt 250 kiloa kultaa. Suurin löydetty hippu oli ollut 1,7 kiloinen ja sen jälkeen oli löytynyt 26,4 karaattista hienokultaa l. ns. "kultahiekkaa".

E.T. pysyi kultamailla joitakin aikoja ja oli 1990-luvun alussa Lahden jalokivi- ja korumessuilla. Siellä E.T. kävi kädestä pitäen esittäytymässä hänestä Prospäkkäriin kirjoittaneelle henkilölle A. E.T:n kädenpuristus oli luja, ja hän esittäytyi koko nimellään.

E.T. katosi kultamiesten ja -naisten tietoisuudesta vuosiksi, mutta 2014 A löysi miehen nimen Helsingin Sanomien rikosuutisesta. E.T. oli Lohjalla ja Liedossa huijannut ihmisiä väittämällä olevansa presidentti Urho Kekkosen kaivos- ja korualalla toimiva poika. E.T. etsi rahoitusta kaivos- ja koruyritykselleen ja sanoi odottavansa piakkoin suurta perintöä. Firma olin tiettävästi olemassa mutta sillä ei ollut juurikaan toimintaa. Eräät kuitenkin ilmeisesti sijoittivat rahaa, koska E.T. joutui oikeuteen petoksista.

E.T. tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen ja maksamaan korvauksia noin 700.000 euroa. E.T. ollee jo vapaa mies. Hänen nykyinen olinpaikkansa ja kohtalonsa on tuntematon, mutta hän on pedannut itselleen sijan Lapin legendojen joukossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti