sunnuntai 5. helmikuuta 2017

IHMISOIKEUKSIEN VÄÄRINKÄYTTÖ

Sananvapaus eli vapaus sanoa mielipiteensä ilman yhteiskunnan rangaistusta on länsimaisen yhteiskunnan kulmakivi. Sanavapaus antaa oikeuden sanoa sellaista, mistä kaikki eivät pidä. Sananvapautta ei tarvita riisipuuroreseptin julkaisuun, vaikka eriäviä mielipiteitä onkin siitä, kuuluuko siihen manteli vai ei.

Raa´asti sanottuna: sanoi kuka tahansa mitä tahansa, aina on joku, joka siitä suuttuu. Jos minä sanon että "onpa hieno päivä", niin sellainen joka on päivästä eri mieltä, pistää sen pahakseen ja syyttää minua pottuilusta.

Ns. "vihapuhe" on päivän sana. Kukaan ei osaa pitävästi määritellä sitä, mutta kaikki tietävät mitä se on. Ja eräät puhuvat "vihapuheesta" sananvapauden väärinkäyttönä.

Mikäli oletetaan että sananvapautta käyettäisiin väärin, se olisi käytännössä ihmisoikeuksien väärinkäyttöä, sillä sananvapaus on ihmisoikeus.

Epäilen kuitenkin ettei fanaattisinkaan vihreä tai vasemmistolainen ole halukas sanomaan ääneen että ihmisoikeuksia voisi käyttää väärin. Silloin voitaisiin ruveta keskustelemaan siitä, käyttääkö työtä vieroksuva elämäntapatyötön tai maahanmuuttaja ihmisoikeuksiaan väärin; eli ottaa mitä irti saa, muttei anna mitään tilalle.

Oikeastaan olemme jo matkalla puhumaan ihmisoikeuksien väärinkäytöstä; sairaanhoidosta puhuttaessa on pitkään jo ihmetelty, onko oikein että itsensä sairastuttaneet tai loukanneet oikeutettuja ilmaiseen hoitoon.

Todennäköisesti keskustelu ihmisoikeuksien väärinkäytöstä tulee yleistymään tulevaisuudessa. Elämme murrosaikaa, ja itsestäänselvinä totuuksina pidetyt ajatukset ovat muuttumassa tai pikemminkin vaihtumassa toisiin, joita tullaan vuorostaan pitämään itsestään selvinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti