perjantai 10. helmikuuta 2017

MAAHANMUUTTAJISTA JA HEIDÄN VALHEISTAAN

Maahanmuuttajilla on monta nimeä, on vaikea sanoa mitä nimeä tulisi käyttää. Maahanmuuttaja, siirtolainen, eräät heistä tulevat maahan turvapaikanhakijan nimellä, pakolainen. Yksi hyvä sana olisi mielestäni tuttu ja vanha "ulkomaalainen", sillä tulijoille on tyypillistä että he ovat ulkomailta ja heillä ei ole Suomen kansalaisuutta. Mutta eräitten mielestä olisi syrjivää kutsua ihmisiä "ulko"joksikin ja alleviivata heidän ulkopuolista taustaansa.

Turvapaikanhakijoille on tyypillistä myös tarinoitten samankaltaisuus; joku jossain vainoaa, pako oli ainoa vaihtoehto, vaikka vanhemmat, vaimot ja lapset voivatkin "vainon" alle jäädä. Ja Suomeen ynnä muualle Pohjolaan tullaan koska on kuultu "että Suomessa kunnioitetaan ihmisoikeuksia", ei anteliaan sosiaaliturvan vuoksi. Ihmetystä voikin herättää, miksi "ihmisoikeuksien kunnioitus" tuntuu olevan yhtä sosiaaliturvan kanssa; vähemmän anteliaista Virosta ja muusta Baltiasta, Itä- ja Etelä-Euroopan maista vängällä pitää päästä Pohjoiseen, joissa maahantulijoille annettavia rahoja ei lasketa. Ihan tosi; ei lasketa, muutamaankin kertaan maahantulijoitten kustannuksia on valtiolta kysytty, mutta vastauksena on ollut ettei niitten yhteenlaskettua määrää voida sanoa, kun niitä on niin montaa eri lajia ja "pitäisi ottaa huomioon" ulkomaalaisten Suomelle tuomat tulot l. lisäarvot.

Jos kysytään kustannuksia, mahdolliset tulot eivät siihen liity. Kun syön Hesburgerin hampurilaisaterian noin 8 eurolla, en laske että sain siitä kylläistä oloa kuuden euron edestä ja lasku ikäänkuin olikin kaksi euroa, eikä kahdeksan.

Jostain kumman syystä maahan tulevien ns. "turvapaikanhakijoitten" kaikki henkilöllisyyttä osoittavat paperit ovat matkan aikana useimmilta kadonneet, mutta älykännykät ovat jääneet talteen ja ehjiksi. Outo juttu, itseltäni yleensä juuri tekniikkavehkeet rikkoutuvat tai katoavat, mutta henkilöpaperit ovat jääneet tallelle.

Pakko se on uskoa; maahan tulevat kehitysmaitten ulkomaalaiset ovat täällä sosiaaliturvan perässä ja/tai valloittajina, kummassakin tapauksessa muuttamassa Suomen samanlaiseksi tunkioksi kuin kotimaansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti