maanantai 9. tammikuuta 2017

PERUSTULON 560 EUROA

Kansaneläkelaitos on tänään maksanut perustulokokeilun ensimmäiset 560 euroa kokeilun 2000 osanottajalle. Marraskuussa 2016 Kelan työttömyystukia saaneitten joukko saa 560 euroa kuussa kahden vuoden ajan riippumatta siitä, tekevätkö työtä vai ei. Tämän uskotaan kannustavan ottamaan työtä vastaan joutumatta tukiloukkuun, jossa työnteko vie tuet ja palkalla ei elä.

Tarkoitus on varmasti hyvä ja ajatus kaunis, mutta jos perustulo toimisi, se olisi otettu käyttöön jo vuosisatoja sitten. Riskinä ideassa on se, että se kannustaa jäämään kotiin jolloin veroja ei juurikaan makseta eli ei valtiolla ei ole tuloja maksaa perustuloa.

Ja jos oikein huonosti käy, niin perustulo vääristää kilpailua työpaikoista. Jos palkka työstä on vaikkapa 1200 euroa kuussa, niin oleva työnantaja tai työhaluinen perustulon saaja sanoo että työstä voikin maksaa esimerkiksi 1000 euroa kuussa ja kun se lasketaan yhteen perustulon kanssa, perustulolla työtä tekevä tienaa 1560 euroa kuussa, mutta maksaa viralliselle työnantajalle vain 1000 euroa kuussa+ sosiaalikulut täydellä työpanoksella. Varmasti on olemassa sääntöjä ynnä varmistuksia ettei näin tapahtuisi, mutta todella oleva henkilö toimisi pimeillä työmarkkinoilla; tienaisi työllä rahaa, ei maksa veroja mutta nostaa perustuloa koko ajan.

Viime vuisikymmeninä valtion toistuvasti yrittänyt antaa yhdellä kädellä sekä ottaa toisella ja lopputuloksena on byrokraattinen, toimimaton himmeli joka ei pitkään toimi mutta pitää virkamiehet hyväpalkkaisissa viroissa.

En pidä itseäni pessimistinä, mutta tämäkin yritelmä korjata toimimatonta tullee vain pahentamaan tilannetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti