perjantai 4. maaliskuuta 2016

SIIVET

Otsikon mukainen sotilasilmailusta kertova sotasarjakuva ilmestyi muinoin Suomessa, ehkä edelleenkin; Korkeajännityskin on yhä voimissaan.

Minua kiinnostaa tällä kertaa enemmän siviili-ilmailu. Käyn usein Helsingissä ja yleensä olen matkannut junalla; se on sopivan rauhallinen ja tyylikäs matkustustapa. Nyt olen kuitenkin pari reissua tehnyt lentokoneella ja saatan tehdä niin uudestaankin. VR uudisti hinnastoaan ja laski alennusprosentteja 50 prosentista 20 prosenttiin ja muitakin muutoksia tehtiin.

Tutkiessani eri matkustustapojen hintoja ja aikoja, huomasin että pääsen halvimmillaan seitsemällä kympillä Helsinkiin ja takaisin sekä junalla että lentokoneella. Junalla matka kestää yhdeksisen tuntia ja lentokoneella 50 minuuttia; paitsi potkurikoneella puolisentoista tuntia.

Lentäminen ei ole turvatarkastusten ja kuin sillit suolassa istumisen vuoksi miellyttävä tapa matkustaa mutta nopeus ja hinnan olematon ero ratkaisivat asian Finnairin hyväksi. Lentokoneessa on ikävä olla mutta ainakin pääsee nopeasti perille. Juna on mukavampi, jos ottaa yöjunaan hyttipaikan mutta silloin lippu on kalliimpi kuin halvimmat lentoliput.

Jotenkin tuntuu oudolta, jopa väärältä, että ilmaa junaa enemmän saastuttava lentokone on halvempi tai ainakin edukkaampi kuin vähemmän saastuttava juna. Ei hyvältä näytä ilmastonmuutoksen hidastamisen kannalta.

Pahaa tekee ajatella mitä teen luonnolle lentämällä, mutta hinnalla on merkitystä ja kun pääsen nopeammin perille, ehdin olla siellä pitempään. Näillä mennään toistaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti