torstai 17. maaliskuuta 2016

FOLLOW THE MONEY

Suomen kuralla oleva talous aiheuttaa valtion budjettiin rahapulaa ja sen päälle maahantulleitten yli 30.000 turvapaikanhakijan aiheuttamat kulut täytyy jostain repiä, ja velkaa ei kovin paljon Juha Sipilän hallitus halua ottaa nykyisen 131 miljardin päälle. Säästöjä on siis tiedossa, käytännössä tämä tarkoittaa kansalaisten etujen ja palveluitten leikkauksia.

Yksi suunniteltu säästäkohde on poliisi. Suomessa on nyt vähiten poliiseja koko Pohjolassa; noin 7000 henkeä koko maassa. Tästä luvusta aiotaan vielä leikata pois noin 880 poliisin virkaa. Poliisi on jo nyt ylityöllistetty ja alimiehitetty eli säästöt tulevat heikentämään suomalaisten ja Suomessa asuvien ja vierailevien turvallisuutta, sanoi Suomen hallitus ja poliisin johto mitä tahansa. Tyhjiö täytyy jollakin ja jos poliiseja ei ole, tilalle tulee konnia.

Huolestuneet suomalaiset ovat jo kymmenien vuosien ajan valvoneet kotiseutujensa turvallisuutta poliisin apuna ja poliisin hyväksymänä sekä kiittämänä. Näitten valvontarenkaitten lisäksi on viime aikoina perustettu kaduilla tarkkailevia siviilipartioita, nuorisoa silmällä pitävien Walkers-partioitten tapaisia, joita mediassa on ryhdytty kutsumaan katupartioiksi.

Uusia katupartioita on ryhdytty syyttämään muukalaisvihamielisyydestä ja annettu ymmärtää, että ne puuttuisivat vain ulkomaalaisten tekemiin rikoksiin ja häiriöön. Rikos on rikos tekijästä riippumatta, ja väitettä on vaikea uskoa.

Katupartiovihalle on olemassa myös synkempi motiivi, joka saattaa pitää paikkansa. Tilanne on siis se, että poliisista vähennetään poliiseja ihmisiä turvaamasta ja samaan aikaan halutaan kieltää yksityisten asukkaitten toiminta vähempien poliisien avuksi, näitten työtaakkaa helpottamaan. Ajatus on järjenvastainen; vähemmän poliiseja merkitsee turvallisuuden ulkoistamista asukkaille. Valvontarenkaat taikka katupartiot olisivat siis hyvä asia. Näin ei median mukaan kuitenkaan ole.

Kuka hyötyy poliisien vähentämisestä ja suomalaisten turvallisuuden eteen tekemän vapaaehtoistyön haittaamisesta tai kieltämisestä?

Arvasitte oikein; hyötyjä on erilaiset yksityiset vartiointiliikkeet, jotaka maksua vastaan turvaavat ihmisten omaisuutta ja henkilöä rikoksilta. Kun verovaroin kustannettu poliisi ei kaikkialle ehdi ja kansalaiset itse eivät saa turvallisuudesta huolehtia, niin siinä on isompi markkinarako maksullisille vartijoille ja hälytinteollisuudelle. Sama on nähty muuallakin; Ruotsissa on jo perustettu Amerikan mallisia yksityisten vartiointiliikkeitten vartioimia aidattuja asuinalueita niille joilla on varaa maksaa turvallisuudestaan. Yhdysvalloissa ja Etelä-Afrikassa poliisitoimen leikkaukset ovat lisänneet vartiointiliikkeitten liikevaihtoa. Turvallisuus on yksi ihmisen perustarpeista ja jos valtio ei sitä ylläpidä, niin ihmiset maksavat sille joka sen tekee; eli vartiointiliikkeille.

On mahdollista, että katupartioitten vastainen toiminta ja ehkäpä poliisiin kohdistetut säästötkin ovat vartiointiliikkeitten  lobbareitten aikaansaannosta. Kukaan muu ei asiasta rahallisesti hyödy ja kuten tavataan kysyä: "Kuka tienaa?" eli amerikaksi "Follow the money".

Sylttytehdas löytyy rahavirran oikealta rannalta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti