lauantai 12. maaliskuuta 2016

A-LAGET

Suomi on pitkään ollut luottoluokittajien Fitchin, Standard & Poor´s- yhtiön  ja Moody´s- yhtiön luokituksissa parasta mahdollista AAA-laatua. Tämä on merkinnyt Suomelle helpompaa ja halvempaa lainansaantia kansainvälisillä markkinoilla kuin alemmilla luokituksilla.

Vuonna 2014 Standard&Poor´s laski Suomen luokituksen seuraavaksi alempaan AA+tasolle ja nyt Fitch teki samoin. Moody´s vielä luottaa Suomen lainanmaksukykyyn täysillä kolmella Aalla, mutta taloustietäjien mukaan  Suomen luokitus tulee sielläkin laskemaan, ehkä jo vuoden kuluessa.

Tämä on vakava asia Suomelle, mutta ehkä tässä jotain hyvääkin on. Suomessa on eletty vuodesta 2008 velaksi; kun budjetin rahat eivät muuten riitä, niin on vuosittain otettu miljardikaupalla velkaa budjettia tasoittamaan. Tällä hetkellä Suomella on tuloja vuodessa satakunta miljardia euroa ja velkaa jo yli sata miljardia euroa. Luottoluokituksen lasku hyvällä onnella saa päättäjät tajuamaan ettei yli varojensa eläminen enää kauan onnistu ja korjaa tai ainakin yrittää korjata asian. Tämä merkitsee etujen leikkauksia ja verojen ynnä maksujen korotuksia eli käytännössä suomalaisten elintaso tulee laskemaan. Se on katkera kalkki jokaiselle, pääministeri Matti Vanhanen aloitti Suomen yli varojensa elämisen antamalla rahaa lähes jokaiselle kädenojentajalle "kun meillä kerran on varaa" ja lainaa saa. Ja Kataisen sixpackhallitus jatkoi samalla linjalla pitääkseen hallituksen kasassa. Seitsemän lihavan vuoden jälkeen tulee nyt tuntematon määrä laihoja vuosia. Sen jälkeen ehkä helpottaa, tai sitten tämä taloustilanne on länsimaisen yhteiskunnan 500 vuotta kestäneen kultakauden kuolinkorinoita.

Mutta ei vielä luovuta toivosta; ehkä AA+hälytyskello saa hallituksen toimimaan ja yhteiskunnan tilanne ei vajoa täysin katuojaan. Toivossa on hyvä elää, sanoi satiainen.

Pahoin kuitenkin pelkään, että hallitus roikkuu loppuun asti lainahanoissa kiinni, kuin A-lagetin alkkis, ja vasta kun luottoluokitus on tipahtanut ja velkaa ei enää saada, hallitus ja kansalaisetkin pakotetaan maksamaan hyvistä velaksi eletyillä vuosista ja sopeutumaan alempaan, ehkä jopa alhaiseen elintasoon.

Matala elintaso ei ole niin paha kuin kuvittelisi, se on sopeutumiskysymys. Sopeuduimme hyviin etuisuuksiin yhteiskunnalta ja sopeudumme uuteen, karuun selviytymiskamppailuunkin. Ihan raakasti sanottuna; pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on maailmassa omalaatuinen systeemi, sitä ei muualla ole ja voi olla ettei se ole pitkässä juoksussa sen toimivampi kuin kommunismi. Ehkä siihen ei kannata takertua.

Abraham Lincoln sanoi muistaakseni Gettysburgin puheessa keskellä Yhdysvaltain sisällisotaa vuonna 1863 näin: THIS TOO SHALL PASS eli MYÖS TÄMÄ MENEE OHITSE.

Abrahamin sanat on hyvä muistaa; nykyaika on tulevaisuudessa historiaa ja uusi todellisuus ei välttämättä ole huono todellisuus. Rikas Suomi unohti olleensa köyhä pitkälle 1900-luvun puolivälille ja tulevaisuuden uusköyhä Suomi ja muu Länsi unohtaa olleensa rikas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti