keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

LEGENDA YKSISARVISESTA

Satukirjoissa ja kansanperinteessä vuosisatojen, ehkä jopa vuosituhansien kerrottu tarinoita yksisarvisista, hevosista joilla on otsassaan sarvi. Kertomukset liittyvät usein prisseihin, prinsessoihin ja satujen kunigaskuntiin. Legenda yksisarvisesta on yleisesti leimattu höpöksi ja mielikuvituksen tuotteeksi.

Joitakin aikoja sitten kuitenkin länsi-siperialaisesta Kamzhoharin kylästä Pavlodarin alueella löydettiin yksisarviselle eläimelle kuulunut pääkallo. Kyseessä ei ole ennestään tuntematon laji, vaan sukupuuttoon kuollut siperiansarvikuono. Pitkäkarvaiseksi oletetulla, rotevalta hevoselta tai lehmältä näyttävän siperiansarvikuonon uskottiin kuolleen sukupuuttoon 350.000 vuotta sitten mutta nyt löydetty eläin kuoli vasta noin 29.000 vuotta sitten. Se on elänyt samaan aikaan muinaisten ihmisten kanssa ja se tuskin on ollut lajinsa viimeinen. On siis mahdollista että muutama kymmenen tuhatta vuotta sitten eläneet ihmiset ovat nähneet siperiansarvikuonoja.

On uskottava teoria, että satujen legenda yksisarvisesta on saanut alkunsa siperiansarvikuonosta ja levinnyt vuosituhansien mittaan maailmalle muuttuen matkan varrella ritaritarinoitten ainekseksi.

Siperiansarvikuonoon pohjautuva legenda ei ole mahdoton, joskin on mahdollista että afrikkalaisella sarvikuonolla on myös legendassa osansa. Tutkija Jared Diamondin mukaan ajatukset ja keksinnöt maantieteellisistä syistä johtuen liikkuvat vuosutuhansien ajan lännestä itään ja takaisin, ja vähemmän pohjoisesta etelään suuntaisesti.

PS. villit norsut ja sarvikuonot tulevat laskelmien mukaan kuolemaan sukupuuttoon salametsästyksen vuoksi vuoteen 2030 mennessä. Vajaat 14 vuotta ja ne ovat poissa Afrikan savanneilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti