perjantai 3. lokakuuta 2014IDOLS-KISAAJAN HAASTATTELU

Idolsin viimeisimmältä kaudelta tuttu Niko Brotkin vieraili Mielenvireydessä helmikuussa. Jos hyvin käy, Niko saattaa esiintyä yhdistyksen tilaisuudessa tulevaisuudessa. Hoikka, tummatukkainen nuori mies tuli haastatteluun juuri oikeaan aikaan, ei liian aikaisin eikä myöhään. Tehty yövuoro tehtaalla ei näy päälle päin. Otamme kupilliset kahvia ja siirrymme ryhmähuoneeseen.

Niko Brotkin on 25-vuotias oululainen elektroniikkatyöntekijä, jonka ura laulajana on jo lähtenyt käyntiin. Ensimmäinen julkinen esiintyminen Nikolle oli hänen omilla syntymäpäivillään viisivuotiaana ja siitä hän jatkoi esiintymällä ala-asteen juhlissa.  Nyt hänellä on oma metalliyhtye New Media ja aikeissa on perustaa akustinen kevyempää musiikkia soittava trio. Tässä tapauksessa kevyt musiikki tarkoittaa poprocktyyppistä iskelmäksikin luokiteltavaa musiikkia. Kysyin Nikolta, mitä luovuus hänelle merkitsee. Vastaus tuli miettimättä: luovuus on uusia ideoita, uudistumista ja ajan hermolla oloa. Työssään Nokia Siemens Networksilla Niko pääsee toteuttamaan luovuutta korjaamalla tukiasemia ja piirilevyjä. Ongelmat eivät ratkea itsestään, ratkaisut pitää luoda. Toinen luovuutta vaativa projekti Nikolla on englanninkielinen fantasiaromaani. Ylä-asteelta saakka käynnissä olevassa romaanissa sankari yrittää torjua uhkaavan maailmanlopun. Kirja on jäissä työn ja laulajan uran viedessä ajan, mutta ei unohdettu. 

Tämän kaiken lisäksi Niko suunnittelee tietokonepeliä, joka valmistunee aikanaan. Laulunsa Niko tekee yhdessä yhtyeen kitaristin kanssa yhteistyössä kahvilla istuen . Useimmiten ensin syntyy melodia, jonka ympärille kehitellään laulua.

Musiikin alalla Niko Brotkin on lähinnä itseoppinut. Koulun musiikin tuntien lisäksi hänellä ei ole alan koulutusta, epävirallisten laulutuntien lisäksi. Mahdollisesti tulevaisuudessa odottavat alan perusopinnot, mikäli ura sallii. Muuta koulutusta Nikolla kyllä on, elekroniikka-asentajan koulutus on pohjana  ja sitä kautta vakinainen työ Nokia Siemens Networksilla.  Nykyiseen työpaikkaansa Niko päätyi samassa paikassa työskennelleen kaverinsa kautta ensi kerran vuonna 2007. Työnantaja suhtautuu myönteisesti Nikon urasuunnitelmiin. Vapaata musiikkia varten löytyy ja luonnollisesti Nikoa on pyydetty esiintymään firman pikkujouluihin.

Muita harrastuksia Nikolla on muutamia. Kuntoa hän pitää yllä lenkkeilyllä, sulkapallolla ja kuntosalilla käymällä. Hän käy myös pelaamassa biljardia. Television suhteen hänelle käy Salatut elämät, ja huumoripitoiset ohjelmat kuten Uutisvuoto tai Hyvät ja huonot uutiset. Kirjoja Niko lukee aika vähän, joskus omaelämäkerrat kolahtavat.

Niko Brotkin osallistui Idolsiin jo vuonna 2009 Rovaniemen karsinnoissa. Silloin jatkopaikkaa ei irronnut mutta uusintayrityksellä 2013 kilahti vaskooliin kunnolla. Kultainen lippu ja finaalipaikka olivat saavutuksena. Tuhansien kokelaitten joukosta Niko pääsi seitsemännelle sijalle. Idolsista hänelle jäi parhaiten mieleen se, mitenhän ylitti omat odotuksensa. Myös televisio-ohjelman teon prosessi jäi Nikolle mieleen. Sellainen on ammattimaiseksi esiintyjäksi haluavalle hyödyllistä oppia.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Niko kertoo sen verran, että hän haluaisi jonain päivänä elättää itsensä laulajana. Toistaiseksi hän aikoo pysyä Oulussa, mutta muutto Helsinkiin isommille pelikentille voi jonain päivänä olla edessä. Poissuljettua ei ole sekään, että Niko osallistuisi muihin kilpailuihin tai ehkä Euroviisuihin. Viisut ovat Nikolle tärkeitä, hän aikoo lähteä katsomaan Ruotsin euroviisujen karsintaa Tukholmaan haastattelua seuraavalla viikolla. Kysyin Nikolta voisiko hän osallistua Ruotsin Idolsiin, sieltähän on ruotsinsuomalaisia tullut Suomen kilpailuihin. Muuten se voisi käydä, mutta pitäisi osata ruotsia paremmin, arvelee Niko.  Tulevaisuus on kuitenkin avoin ja Niko nuori.

Erikoinen sukunimi kiinnosti minua. Niko Brotkin kertoi ukkinsa olevan Karjalan Impilahdelta ja muutaman sukupolven päässä esi-isät olivat venäjänkielisiä. Nikon isän suku on suomalaista mutta sekin on Ruotsista ja parin polven päässä ”umpiruotsalaista”, kuten Niko sanoo.

Kahvit on nyt juotu ja haastattelu lopuillaan. Kysyin Nikolta vielä kesälomasuunnitelmista ja loppupäivän ohjelmasta. Kesäloman Niko aikoo pitää kahdessa osassa ja käydä risteilyllä Helsingistä, enempää ei ole vielä tiedossa keikkailun lisäksi. Haastattelun jälkeen odottavat treenit yhtyeen kanssa ja illalla Niko suunnistaa takaisin yövuoroon elektroniikkatehtaalle. Vuorotyö tehtaalla ja laulajanura siinä sivussa vaativat veronsa, mutta Niko Brotkin ei valita. 

Yhdistyksen lehteen tehty haastattelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti