torstai 9. lokakuuta 2014

ITALIALAISET JA SOTA - MAAILMAN OHUIN KIRJA?

Vitsin mukaan maailman ohuin kirja olisi nimeltään Italialaiset sotasankarit. Pidän tätä ilkeänä pottuiluna, Italialla on sentään näyttöä sodan alalta. Nehän olivat roomalaisia eli italialaisia jotka valloittivat koko silloisen tunnetun maailman Skotlannin rajoilta Venäjälle ja Belgiasta Sudaniin pari tuhatta vuotta sitten ja pitivät imperiuminsa kasassa vuosisatojen ajan.

Viime vuosisadalla 1900-luvulla italialaisilla oli yritystä rakentaa imperiumi uudestaan sekä ennen Benito Mussolinin valtakautta että sen aikana. Siirtomaitten hankinta Euroopan suurvaltojen malliin keskittyi Afrikkaan, josta lohkesi paloja Italiallekin; Somaliassa, Libyassa, Eritreassa ja Etiopiassa saatiin tutustua italialaiseen kulttuuriin ja hallintoon 1910-1950- lukujen välillä

1900-luvulla Italian armeija teki keksintöjä, joita muut maapallon maat myöhemmin pitivät itsestäänselvyyksinä otettuaan ne käyttöön, miettimättä niitten alkuperää.

Kolme tuttua italialaisten innovaatiota:

- Ilmapommitus. Italian ilmavoimien linnunmuotoiset Etrich Taube- koneet suorittivat ensimmäisen ilmaiskun marraskuun 1. vuonna 1911 Ottomaanien valtakunnan eli turkkilaisten sotilaita vastaan Libyassa. Myös ilmalaivoja alias zeppeliinejä käytettiin 1911-1912 käydyssä Italian- Turkin sodassa.

Ilmapommitus on ikävä juttu, mutta sotilaan kannalta aika näppärä keksintö, jota yhä käytetään sodissa, nykyisin tosin ohjuksin.

- Maastokuvio. Nykyisin sotilas ilma maastoasua on harvinaisuus, ja italialaiset olivat tällä saralla edellä kävijöitä. Jo ensimmäisessä maailmansodassa Italian armeijan alppijoukot käyttivät laajassa mitassa lumipukuja rintamalla. Benito Mussolinin tultua valtaan kehitettiin maailman ensimmäinen teollisesti valmistettu maastokuvio. Kyseessä oli monien myöhempien maastokuvioitten mallin mukainen M1929 tele mimetico eli maastokuvio malli 1929. Kuviota valmistettiin ponchomallisena sade/naamioviittana ja maastotakkeina laskuvarjojääkäreille. Räätälin työnä M1929stä valmistettiin myös univormuja italialaisille erikoisjoukoille.

- Panssarivaunujen käyttö aavikolla. Nykyään ei aavikolla taistella ilman panssarivaunuja ja senkin Italian armeija ensimmäisenä otti käyttöön. Vuoden 1930 paikkeilla, italialaisten taistellessa Omar Mukhtarin sissejä vastaan Libyassa, kenraali Rodolfo Graziani lähetti vastakeksityt panssarivaunut aavikkorintamalle. Hevosin kulkeneet, kevyesti aseistetut sissit eivät ilman tykkejä tai muita panssarintorjuntaseita mahtaneet juuri mitään panssaroiduille tuhoaseille.

Italialaiset ovat siis maineestaan ja vitseistä huolimatta vaikuttaneet suuressa määrin sotahistoriaan. Tätä ei moni tiedä tai halua tietää, onhan se katkera pala että italianperkeleillä on aurinko, ruoka ja naiset sekä vielä sen lisäksi näyttöä sotatantereilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti