sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

PYHÄN URHON PÄIVÄ 16. MAALISKUUTA

Tänään on amerikansuomalaisten oma juhlapäivä, Pyhän Urhon päivä.

1950-luvulla amerikansuomalaisia harmitti kun heillä ei ollut omaa juhlapäivää. Delawaren suomalaisen asutuksen muisto jaettiin ruotsalaisten kanssa ja amerikkalaisina Suomen itsenäisyyspäiväkin meni vähän ohi. Irlantilaisilla oli yleinen juopottelupäivä Pyhän Patrickin päivä 17. maaliskuuta ja amerikansuomalaiset halusivat jotain samankaltaista ei niin vakavamielistä hauskaa itselleen.

Nokkelat suomalaiset sitten valitsivat omaksi päiväkseen 16. maaliskuuta, jolloin juhlimista voi sitten kätevästi jatkaa Pyhän Patrickin päivänä. Päivän nimi oli pian selvillä, Urho Kekkonen oli tunnettu suomlaisten joukossa ja päivä nimettiin leikkisästi Pyhän Urhon päiväksi.

Keksitylle pyhimykselle kehiteltiin myös oma legenda. Kerrotun tarinan mukaan Pyhä Urho muinoin karkoitti heinäsirkat Suomen viinitarhoista. Tällä on selvä yhtymäkohta irlantilaiseen pyhimykseen, jonka kerrotaan karkoittaneen käärmeet Irlannista.

Pyhän Urhon päivää on juhlitaan myös Suomen suomalaisten parissa. Turun Yliopiston folkloristiikan opiskelijat ovat viettäneet Pyhän Urhon päivää vuodesta 1987. Vapaamuotoisia juhlia ollee siellä täällä pitkin Suomea. Muistelen itsekin että Päivölän kansanopistossa 1993 olisimme Pyhän Urhon päivää juhlineet.

HYVÄÄ PYHÄN URHON PÄIVÄÄ SUOMALAISILLE!

Alempana on asiaa Arinan vaaleihin liittyen, joissa olen ehdokas numero 52.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti