maanantai 10. maaliskuuta 2014

EI ILMAISTA HOITOA PAPERITTOMILLE

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL ehdottaa kunnallisen terveydenhuollon antamista Suomessa laittomasti oleville ns. paperittomille ulkomaalaisille. Suurimman arvion mukaan terveydenhuollon ulottaminen paperittomiin maksaisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan jopa 1,2 miljoonaa euroa tuhatta paperitonta maahanmuuttajaa kohti. Paperittomia arvioidaan olevan Suomessa ainakin 1500.

Tämä ei ole hyvä ajatus. Käytännössä ilman henkilöpapereita ja virallista osoitetta olevilta ulkomaalaisilta ei kyetä perimään terveyskeskus- ja muita maksuja. Veroja maksamattomat ulkomaalaiset saisivat siis ilmaisen terveydenhuollon samaan aikaan kuin suomlaiset ja laillisesti maassa olevat ulkomaalaiset maksaisivat terveydenhuoltomaksunsa ja lisäksi veroja tuloistaan.

Kunnallisen terveydenhuollon antaminen paperittomille syrjisi suomalaisia ja Suomessa laillisesti olevia. Lisäksi on otettava huomioon, että paperittoman ei Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ehdotuksen mukaan kannata virallistaa asemaansa Suomessa. Sehän merkitsisi verojen maksamista tuloista ja ilmaisen terveydenhuollon loppumista.

Paperittomien terveydenhuolto pitää ratkaista muuten kuin kuormittamalla veroja ja maksuja maksavia Suomen asukkaita vapaamatkustajille ilmaisilla palveluilla.

Esa PaloniemiOulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti