perjantai 7. maaliskuuta 2014

NATO JA UKRAINA

Eräät haluavat Suomen liittyvän Natoon koska Venäjä on uhkaillut Ukrainaa. Toiset haluavat samasta syystä Suomen pysyvän Naton ulkopuolella. Itse olen sitä mieltä, että Natosta on Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä, Naton jäseninä olisimme automaattisesti Venäjän vihollisia venäläisten silmissä.

Naton puolustajat sanovat järjestön viidennen artiklan antavan jäsenilleen turvaa hyökkäyksen sattuessa. Viides artikla sanoo, että hyökkäys yhteen Naton jäsenmaahan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia vastaan. Eli oletuksen mukaan, jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, muuta Nato-maat tulisivat avuksi. Ihan näin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole: jäsenet saavat itse päättää mihin sotiin osallistuvat. Tätäkin Natoon liittymisen kannattajat käyttävät jäsenyyden puolustuksena. Ei ole takeita, että Naton jäsenet auttaisivat Suomea sodassa Venäjää vastaan. Siinä olisi ydinasevallat vastakkain, ja Suomenko takia otettaisiin riski maailmanlaajuisesta ydinsodasta? Tuskin.

Viidettä artiklaa on toteutettu yhden kerran. Syyskuun 11. vuonna 2001 USA joutui tunnetusti al- Qaidan hyökkäyksen kohteeksi. Seuraavan päivän iltana Nato päätti ottaa viidennen artiklan käyttöön. Mutta tulivatko Naton jäsenet armeijoineen USAn tueksi? Eivät, tuki oli tämä: jäsenet osoittivat myötuntoaan USAlle ja tuomitsivat kovin sanoin hyökkäyksen. Tuli USAlle käytännön apuakin; 13 Nato-maasta tuli tarkkailukoneita valvomaan USAn ilmatilaa. Myöhemmin, kun hyökkäys Irakiin oli tapetilla ja USA haki liittolaisia sotavoimilleen, moni jäsenvaltio valitsi olla osallistumatta sotaan. Irakin sota oli suoraa seurausta 9/11 hyökkäyksestä, vaikka perusteet paljastuivatkin myöhemmin heikoiksi.

Viides artikla ei takaa Suomelle sotilaita tai tarvikkeita sodankäyntiin, tuki voi olla nimellistä lämpimän käden antamista, jonka pohjalta sanotaan sopimus täytetyn. Naton jäsenenä Suomen odotettaisiin osalistuvan sotiin kaukomailla, ja vaikka osallistumisen voi valita, nykyinen Suomen hallitus sanoisi että "Suomen on kannettava vastuunsa" ja osallistuisi sotaan.

Syy Suomen poliitikkojen Nato-hinkuun on päästä leikkimään isojen poikien kanssa. Omasta mielestäni Nato-jäsenyys olisi virhe. Suomesta tulisi puskuri Lännen ja Venäjän väliin ja sodan iskiessä taistelut käytäisiin Suomessa. 

Kiteytän kirjoitukseni tähän: Ystävät on hankittava läheltä ja viholliset kaukaa. Jos Suomi liittyisi Natoon, tehtäisiin juuri päinvastoin hankittaisiin ystävät tuhansien kilometrien päästä ja vihollinen heti rajan takaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti