sunnuntai 13. syyskuuta 2020

RAHASTA LÄHIMMÄISTÄSI


Sain muutama päivä sitten sähkölaskun. Sähköä olin kuluttanut 28 euron arvosta ja sähkönsiirtomaksu oli 41 euroa. Pidän tätä kalliina.

Sähkön hinta on Suomessa mielestäni yksittäiselle kansalaiselle melko halpaa, mutta sähkönsiirtomaksujen voi sanoa hajottavan. Useimmilla suomalaisilla siirtomaksu on sähkölaskua korkeampi ja vaikka sähköä ei kuluttaisi lainkaan, siirtomaksun joutuu silti maksamaan. Tämä on tilanne esimerkiksi monilla kesämökin omistajilla, joitten mökki on tyhjänä ja sähköä ei kulu pitkiin aikoihin.

Nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto oli päällepäsmärinä, kun Suomen kansallisomaisuus sähköverkko myytiin ulkomaisille sijoittajille ja vaikka sähkön hinta on säännöstelty, niin sähkönsiirtomaksuja  sijoittajat tiettävästi voivat nostaa jopa 15% vuodessa omalla päätöksellään. 

Väittämän mukaan sähkönsiirtomaksuilla kustannetaan sähkölinjojen maakaapelointi ja muu sähkön jakelun turvaaminen, mutta siirtomaksujen järjetön hinta saa epäilemään siirtohinnoissa olevan ilmaa ja maksujen päätyvän ulkomaisten sijoittajien saamina osinkoina Panaman tileille. Kyseessä on varainsiirto tavallisilta suomalaisilta maailman ökyrikkaille.

Sähkönsiirtomaksuissa on käsittääkseni suuri osa Suomen valtiolle tulevia veroja, mutta hallituksen talouspolitiikan vuoksi nekin rahat menevät Euroopan Unionin kautta rahoittamaan Italian ja Espanjan helppoa elämää. 

Siirtomaksuja saisi inhimillisen kokoisiksi mikäli veron osuutta laskettaisiin tai jos sähkön siirtomaksut saisi kilpailuttaa sähkön tavoin.

Käytännössä jokainen suomalainen kuluttaa sähköä. Sähkönsiirtomaksuilla tapahtuvaan rahastukseen puuttuminen olisi Perussuomalaisille loistava teema tuleviin eduskuntavaaleihin tai jo aiemmin oppositiopolitiikkaan.

Vanha sanonta on saanut päivityksen nykyaikaan: 

Kolmelta ei voi välttyä: kuolemalta, veroilta ja sähkönsiirtomaksuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti