keskiviikko 30. syyskuuta 2020

 SODAN MUISTO


Vuoteen 2025 saakka on joka vuosi viime sotien tapahtumien 80- vuotispäivä. Tänä vuonna on kulunut 80 vuotta Talvisodan päättymisestä ja ensi vuonna 80 vuotta Jatkosodan alkamisesta.

Tänä vuonna on kulunut myös 80 vuotta ruotsalaisen vapaaehtoisjoukon taistelusta Suomen puolesta. Oulun ja koko Pohjois-Suomen ilmapuolustuksesta vastasi Ruotsin vapaaehtoisista koottu Flygflottilj 19, joka 20 koneella suojasi suomalaisia joukkoja rintamalla ja Pohjois-Suomen taajamia pommituksilta.

Osaston koneet olivat lainassa Ruotsin ilmavoimilta ja niitä huolsivat ja lensivät ruotsalaiset vapaaehtoiset. Osasto oli omavarainen, sen polttoaine, ammukset ja varaosat tulivat Ruotsista. Flygflottilj 19 ampui alas tai tuhosi maahan parin kuukauden aikana yhdeksän neuvostokonetta. Osasto kärsi myös tappioita, kolme lentäjää kaatui taisteluissa tai onnettomuuksissa ja kaksi jäi neuvostoliittolaisten sotavangiksi. Heidät vapautettiin toukokuussa 1940.

Ruotsalaisessa Linköpingin ilmailumuseossa on kaksi Suomen Talvisodan aikaisilla tunnuksilla varustettua konetta. Toinen on Pohjois.Suomen puolustukseen osallistunut  Gloster Gladiator- hävittäjä ja toinen on Hawker Hart- merkkinen tiedustelu- ja pommikone, joka on samaa mallia kuin Talvisotaan osallistuneet Hartit, mutta kyseinen yksilö ei kuitenkaan palvellut Suomessa.

Olen tehnyt Oulun kaupungille kuntalaisaloitteen, jotta kotikaupunkiamme puolustanut Gloster Gladiator- hävittäjä lainattaisiin Linköpingistä Ouluun, esimerkiksi vuodeksi. Koneelle varmasti sopiva paikka löytyisi.

Suomea puolustanut Gladiator houkuttelisi historianharrastajia ja koululaisryhmiä eri puolilta Pohjois-Suomea Ouluun ja laina tiivistäisi Suomen ja Ruotsin vuosisatoja kestäneitä suhteita.

Viimeinen Talvisotaan osallistunut ruotsalainen vapaaehtoinen kuoli vastikään ja Suomessakin veteraanien rivit harvenevat päivittäin. Valtion arvioitten mukaan veteraanieläkkeitten maksu loppuu 2030-luvulla, alle 20 vuoden kuluessa.

Nyt on aika muistaa ja elävöittää Suomen historiaa, jotta se ei unohtuisi kirjojen kansien väliin tai muutu vain viihde-elokuvien aiheeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti