perjantai 13. marraskuuta 2020

KANNABIS OK

KANNABIS EI OLE RIKOS


Eduskunnalle on 5.11.2020 jätetty aloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi. Aloite on kannatettava ja toivottavasti se saa asiallisen käsittelyn.

Kieltolaki ei toimi ja kannabiksen hallittu laillistaminen tekisi Suomesta paremman paikan. Alkoholi on päihteistä pahin ja aiheuttaa väkivaltaa, rikoksia ja inhimillistä kärsimystä mutta on kaikesta aiheuttamastaan pahasta huolimatta laillinen päihde, Onko kukaan koskaan edes kuullut kannabiksen käyttäjän tapelleen grilli- tai taksijonossa?

Kun alkoholin vaihtoehtona olisi kannabis, väkivalta ja kärsimys Suomessa vähenisi.

Puoli vuosisataa kannabiksen kieltolakia on kuormittanut viranomaisia vaikka työtä heillä olisi tärkeämmissä rikoksissa. Kannabista käyttää Suomessa säännöllisesti noin 100.000 ihmistä mutta läheskään kaikki eivät käytä kannabista päihteenä, sillä useat tuhannet lääkitsevät sillä erilaisia vaivojaan.

Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistaminen ei ole iso askel. Jo nyt muutama sata ihmistä saa lääkitä itseään kannabiksella laillisesti.

Käytännössä eduskunnalle annettu aloite tarkoittaa sitä, että henkilö voi käyttää kannabista ilman rangaistusta, pitää hallussaan korkeintaan 25 grammaa kannabista ja viljellä omaan käyttöönsä korkeintaan neljää kukkivaa hamppukasvia. 

Dekriminalisointi tulee Suomessa suureen tarpeeseen, sillä nykykäytäntö tekee noin miljoonasta suomalaisesta rikollisia, sillä niin moni on joskus elämässään käyttänyt kannabista.Joka neljäs ikähaarukassa 15-69 vuotta on Suomen nykyisen lain mukaan rikollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti