sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

OULU ON ETELÄ-LAPPIA

Kotikaupunkimme Oulun sanotaan olevan Pohjois-Pohjanmaata, mutta itse olen eri mieltä.Oulu on paremminkin eteläistä Lappia kuin minkäänlaista Pohjanmaata.

Perustelen kantaani sillä, että oululaiset ovat useinkin pohjoisesta muuttaneita tai lappilaisten jälkeläisiä, harvemmin etelästä pohjoiseen muuttaneita. Pohjanmaalta taas harvakseltaan muutetaan Ouluun ja pohjalainen yrittäjä- ja itsenäinen talonpoika-asenne ei juurikaan ole juurtunut Ouluun.Jos oululainen lähtee Oulusta johonkin suuntaan hän lähtee monesti pohjoiseen, vaikkapa vain Haaparannan Ikeaan ja etelään mennessä mennään Oulusta Helsinkiin asti edes pysähtymättä Pohjanmaalla.

Oulua on myös brändätty turisteille Lappina; onhan Oulu osittain poronhoitoaluetta ja täällä pidetään joka vuosi Porokarnevaalit erityisesti ulkomaisten turistien iloksi. Varsinaisella Pohjanmaalla poroja löytyy vain siististi muoviin pakattuna marketin lihatiskiltä.

Oulua kannattaisi enemmänkin mainostaa Lappina ulkomaalaisille ja suomalaisille; tosiasia on, että ulkomaiset turistit eivät koe tulevansa Suomeen, vaan he mieltävät viettävänsä lomansa Lapissa porojen, kullankaivajien ja puhtaan luonnon parissa. Siitä tulisi Oulun leikata rohkeasti oma siivunsa. Vihreä matkailu ja puhdas luonto ovat avaimet talouden nousuun.

Oma kokemukseni mukaan etelän suunnassa jo Limingassa koen olevani vieraalla maaperällä, mutta pohjoiseen mennessä vasta Inarin korkeudella alan miettiä että kotiin on pitkä matka.

Ollaan reilusti lappilaisia. Etelä-Lappi on pop.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti