tiistai 25. huhtikuuta 2017

AVARUUSVALTIO SUOMI

Kuusikymmentä vuotta maailman ensimmäisen satelliitin matkasta avaruuteen, Suomikin liittyi avaruusvaltioitten sarjaan lähettämällä Maan ulkopuolelle ensimmäisen kokonaan oman satelliitin nimeltä Aalto-2. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan, kuten sanonta kuuluu. Mahdollisesti jo muutaman vuoden sisällä Suomi saa myös oman astronautin Vesa Heilalan päästessä varaamalleen kaupalliselle avaruuslennolle, siis mikäli amerikansuomalaista astronauttia Timothy Kopraa ei oteta lukuun.

Suomen astumista avaruusaikaan on suunniteltu ja odotettu pitkään; jo 1980-luvulla kaavailtiin suomalaisen kosmonautin lähettämistä avaruuteen jollakin Neuvostoliiton avaruusohjelman lennolla, mutta tämä kuivui jostain syystä kasaan.

Suomen jotos avaruuteen on ollut pitkä, mutta etenee koko ajan. Avaruusteknologia onkin yksi ala, jolta kauan kaivattu uusi Nokia saattaisi löytyä. Mikäli isompia mullistuksia ei Maan päällä tapahdu, maailman tulevaisuus on avaruuden varassa. Satelliitteja ja niitä avaruuteen vieviä kantoraketteja- ja sukkuloita tullaan tarvitsemaan lisää. Suomen tulisikin tarjota esim satelliittien suunnittelupalveluja rahakkaille, mutta ilman tietotaitoa ja tämän lajin voimavaroja oleville maille, yrityksille ja järjestöille. Todennäköisesti satelliiteista tulee piakkoin sarjatuotantotavaraa ja siihen saumaan Suomen tulisi iskeä ennen kuin Kiina ottaa markkinat haltuunsa. Kantorakettien ja - sukkuloitten osia, tai miksei koko hoitoakin voidaan rakentaa Suomessa. Kännykkä- ja jäänmurtaja tms- teollisuudesta ei ole mahdoton teknologialoikka avaruusbisnekseen. Nokiakin alunperin siirtyi kumisaappaitten tuotannosta IT-teknologian jätiksi.

Toivoisin Oulun Yliopiston ja ammattikorkeakoulun osallistuvan Suomen avaruusteknologian kehitykseen, oululaisilla on siihen hyvät edellytykset.

Maailma on avoin kuten sanotaan, ja nyt avaruuskin on Suomelle ja Oululle avoinna. Latu avaruuteen on avattu ja nyt sitä tulisi hiihtää kohti suurta tulevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti