tiistai 18. lokakuuta 2016

LAUTAMIES TUOMIOLLA

Kaleva kertoi joitakin aikoja sitten miehestä, joka oli vuosia käyttänyt tytärtään seksuaalisesti hyväksi. Lastensuojelun asiaan puuttumatta tyttö oli tullut isästään raskaaksi ensimmäisen kerran jo 11-vuotiaana ja synnyttänyt useamman abortin jälkeen lapsen. Lastensuojelun toimia asiassa tiettävästi tutkitaan. Kalevan uutisoitua asiasta, mies saatiin palautettua Norjasta Suomeen oikeudenkäyntiin useiden vuosien pakoilun jälkeen. Kalevalle annan kiitokset; ilman tapauksen tuomista julkisuuteen Insesti-isä asuisi edelleen vapaana miehenä Norjassa.

Tietojen mukaan yrittäjänä toiminut mies on ollut suuren puolueen kuntavaaliehdokkaana ja ilmeisesti sitä myötä saanut luottamustoimen lautamiehenä eli maallikkotuomarina oikeudenkäynneissä. Hän on siis ollut mukana päättämässä rikoksesta syytettyjen syyllisyydestä tai syyttömyydestä. Kyseisen suuren puolueen oululaisilla päättäjillä on mennyt luottamustehtävien henkilövalinnat pahasti pieleen, vaikka ottaisikin huomioon ettei lautamiehenä ollessaan Insesti-isä ollut vielä jäänyt rikoksistaan kiinni.
Ehdotan, että kaikki oikeudenkäynnit joissa Insesti-isä on ollut maallikkotuomarina tutkitaan ja tarvittaessa käydään uudelleen oikeusturvan toteuttamiseksi.
Kyseinen lautamies ei selvästikään ole ollut lain ja moraalin edellyttämällä tavalla sopiva toimimaan lautamiehenä. Kaiken lisäksi hän kuulusteluissa tarvinnut tulkkia eikä ole kyennyt selittelemään rikoksiaan suomeksi tai ruotsiksi, kuten maallikkotuomarilta voisi odottaa. Mahdollisesti mies ei ole ymmärtänyt mistä syyttäjä ja puolustaja puhuvat, vaan päättänyt ehkä mututuntumalla onko syytetty syyllinen vai syytön.
Suomalainen oikeusturva saa pahan tahran mikäli tapaukset jätetään tutkimatta voimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti