sunnuntai 9. lokakuuta 2016

LAITTOMAT ULKOMAALAISET LAITOKSIIN

Tänä vuonna reilut 6.000 irakilaista on saanut kielteisen päätöksen perusteetta tekemäänsä turvapaikkahakemukseen. Moni heistä on tullut Suomeen vain avokätisen suomalaisen sosiaaliturvan perässä ja joukossa on henkilöitä, joille on jo myönnetty turvapaikka esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta tämä ei heille kuitenkaan kelpaa vaan he haluavat nimenomaan Pohjoismaihin ja usein Suomeen. Syynä ollee sosiaaliturvan tason heikkous Yhdysvalloissa.

Sisäministeriö suunnittelee tällä hetkellä mitä tehdä henkilöille, joitten tulisi poistua Suomesta mutta kieltäytyvät niin tekemästä. Suomi ei voi lähettää irakilaisia takaisin Irakiin vastoin karkotettavan tahtoa, sillä Irak ei ota vastaan kuin vapaaehtoisesti palaavia kansalaisiaan.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin ratkaisu asiaan on löytää palaamasta kieltäytyville irakilaisille muita perusteita jäädä Suomeen kuin turvapaikka, jonka saamiseksi pitäisi joutua vainon kohteeksi.

Useampikin Suomessa oleva turvapaikanhakija on haastatteluissa sanonut mieluummin tekevänsä rikoksen päästäkseen suomalaiseen vankilaan kuin palaavansa kotimaansa turvallisiin osiin. Käytännössä tämä tarkoittaa erityisen raa´an väkivaltarikoksen tekemistä, koska muista rikoksista saa useimmiten vain ehdollista. Uhrille maksettavat korvaukset jäävät monesti suomalaisen veronmaksajan maksettaviksi.

Laittomasti Suomeen jäävien ja rikoksilla uhkailevien ulkomaalaisten ei pidä olla Suomessa vapaalla jalalla sosiaaliturvan piirissä.

Ehdotan ratkaisuksi karkotusta odottavien ulkomaalaisten pitämistä suljetuissa laitoksissa odottamassa maasta poistumista, kuten esimerkiksi USAssa on tapana. Uhkaamalla suomalaisia karkotettavat ovat menettäneet oikeutensa olla Suomessa vapaana.

Muutama viikko tai kuukausikin suljetussa laitoksessa saa useimmat irakilaiset päättämään palata mamman lihapatojen ääreen eli laitokseen sulkeminen kannustaisi karkotuspäätöksen saaneita poistumaan Suomesta vapaaehtoisesti.

Jos meillä on varaa majoittaa, ruokkia erikoisruuilla, maksaa taksit ja terveydenhuolto ynnä muu ulkomaalaisille, meillä on varaa suojella yhteiskuntaa vankilaan haluavilta ulkomaalaisilta rikollisilta. Jos maassa laittomasti tullut kerran haluaa suljettuun laitokseen, se hänelle suotakoon jo ennen rikoksen tekemistä suomalaisten suojelemiseksi.

Toivottavasti ei tarvita enää uusia "yksittäistapauksia" ennenkuin Suomen valtio alkaa suojella myös suomalaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti