torstai 4. elokuuta 2016

PALKKIONMETSÄSTÄJÄT POLIISIN TUEKSI

Suomen poliisi on ylityöllistetty ja alimiehitetty, mutta tehnee parhaansa rajallisilla voimavaroillaan. Poliisin rikostutkinta on käsittääkseni kunnossa; rikoksia selvitetään mutta ongelmana on tutkimusten jälkeinen toiminta. Kun syytetty on tuomittu, hän usein pääsee vapaaksi odottamaan tuomion täytäntöönpanoa eli vankilaan menoa. Moni rikoksesta tuomittu käyttää tilaisuuden hyväkseen ja tuomittu pakenee eivätkä poliisin voimavarat riitä tarvittavaan ihmisjahtiin rikollisen löytämiseksi. Poliisi ottaa konnan kiinni, jos sattumalta löytää, esimerkiksi liikennevalvonnassa tai muita rikoksia tutkiessaan.

Asiaan on kuitenkin toimiva ratkaisu. Ehdotan, että yhteiskunta maksaa palkkion rangaistusta pakoilevista tuomituista ja karkotusta välttelevistä ulkomaalaisista. Varsinaisesta etsinnästä vastaisi palkkiota vastaan palkkionmetsästäjä, eli "fugitive recovery agent", kuten Yhdysvalloissa sanotaan.

Useimmille varmasti tulee palkkionmetsästäjistä ensimmäisenä mieleen Lee van Cleefin elokuvassa Vain muutaman dollarin tähden esittämä Douglas Mortimer, tai Klaus Kinskin esittämä Loco elokuvasta Suuri hiljaisuus, mutta elävänä tai kuolleena maksettavia palkkioita en Suomeen halua. Jos valtio maksaisi vaikkapa 500-1000 euroa jokaisesta poliisille palautetusta tuomitusta rikollisesta tai karkotettavasta ulkomaalaisesta, kyseessä olisi Suomen oloissa niin suuri liiketoiminta, että ammattimaisia palkkionmetsästäjiä varmasti ilmaantuisi ja kaivatut konnat löytyisivät.

Ajatus ei ole niin laatikon ulkopuolella kuin voisi kuvitella. Vartijoilla ja järjestyksenvalvojilla on jo nyt oikeus ottaa kiinni rikoksen tekijöitä ja vaikkapa myymälävarkauksia sekä vakuutuspetoksia tutkivat nytkin yksitysetsivät.

Olisi kakunpala laajentaa vartijoitten, järjestyksenvalvojien ja yksityisetsivien  valtuuksia myös lakia pakoilevien etsintään ja kiinniottoon.

Joku varmasti miettii, että miksi ei anneta yhteiskunnan rahoja suoraan poliisille, jotta poliisit voisivat paremmin hoitaa työnsä. Tämä olisikin mielestäni paras ratkaisu, mutta perinteisesti hallitukset ovat leikanneet poliisilta, eivätkä antaneet rahaa turvallisuuden ylläpitoon. Ja muutenkin viimeisimmät hallitukset ovat vannoneet yksityistämisen nimiin, rikollisten ja karkotettavien ulkomaalaisten etsinnän ulkoistaminen yrittäjille sopii hyvin yksityistämispolitiikkaan.

Ehdotuksellani on myös työllistävä vaikutus; raha liikkuisi ja bisnes eläisi. Sitähän Suomeen halutaan. Palkkionmetsästäjät olisivat yksi tärkeä hammaspyörä yhteiskunnan koneistossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti