keskiviikko 24. elokuuta 2016

EI PALKANALENNUKSILLE

Suomen talous on kuralla ja osaksi syynä on se, että Suomen palkat ovat liian suuret verrattuna työn tuottavuuteen. Lääkkeeksi on ehdotettu suomalaisten työntekijöitten palkkojen alennuksia. Tätä en kannata.

Mikäli palkkoja lasketaan, niin palkkakustannuksen ja työn tuottavuuden erotus olisi rahansiirtoa köyhiltä rikkaille; työnantajan tulot kasvavat ja menot pienenevät mutta työntekijän työmäärä pysyy ennallaan ja tulot laskevat.

Palkan alennuksen ideana on, että työntekijän saisi työstään pienen palkan ja koska se ei riitä elämiseen, verovaroista maksetaan tukia työtä tekevälle jotta tämä perheineen pärjäisi. Työnantajalle tämä varmasti sopisi; työntekijä tekee työtä ja osan palkasta maksaa veronmaksaja eikä työn teettäjä. Eli raha liikkuisi työnantajan taskuun. Loistava ajatus työnantajan kannalta, se on pakko myöntää.

Suomen palkat ovat numeroina katsottuna melko hyviä Unionissa, mutta jos aletaan laskea mitä palkalla saa ostettua, niin silloin maat, kuten Britannia ja Saksa, joissa on pienempi keskimääräinen palkka menevät Suomen ohitse.

Jotta palkan alennus  toimisi Suomessa, pitäisi myös hintojen laskea, muuten eivät ihmiset pärjää. Tämä taas merkitsisi tuottavuuden laskua, mikä ei sekään ole Suomen talouden kannalta; bisnestä ei kannata tehdä jos ei sillä ei tienaa.

Puheet palkkojen alennuksista ovat työnantajien viekas keino nostaa omia tulojaan antamatta mitään vastineeksi. Kun lasketaan kustannuksia, voitot kasvavat.

Paras tapa nostaa suomalaisen työn tuottavuutta on panostaa laatuun, toimitusvarmuuteen ja tuotekehittelyyn eli valmistaa tuotteita joita maailma haluaa ostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti